23.10.2018

Продължава инициативата на кмета на столичния район „Възраждане“ Савина Савова "Читалищата - творчество, културни ценности и традиции"

Инициативата на кмета на столичния район „Възраждане“ Савина Савова "Читалищата - творчество, културни ценности и традиции" продължи с празничен концерт. Събитието се проведе в парк „Възраждане“, като по време на него бяха представени дейностите, школите и съставите на 9-те читалища в района. Проектът "Читалищата - творчество, културни ценности и традиции" е посветен на Деня на народните будители -1 ноември, когато почитаме делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г., а в рамките на проекта предстоят още две събития.

 

Савина Савова поздрави присъстващите и сподели, че за втори път с тази инициатива се поставя акцент върху читалищата и тяхната дейност, защото те са уникален български модел на културно-образователна институция, неугасващо огнище на книжовност, съхранило българския дух, ценности и традиции от Възраждането до днес. „Читалищата са създадени с доброволен труд и възрожденски ентусиазъм. Те са място, където се гради и създава. В тях са създадени първите библиотеки, първите театрални състави, първите танцови и певчески групи. Хората, които са ги създали, работили и които и днес работят в читалищата са будители, защото съхраняват българските традиции и ценностите“, каза Савина Савова.

Всеки посетител имаше възможност да се срещне с ръководителите на школите, клубовете и съставите на всяко читалище, а в празничния концерт талантливите участници представиха български фолклорни танци, инструментални изпълнения и песни. Гост на събитието беше и Борислав Борисов, общински съветник от групата на ГЕРБ в СОС.

 

< Назад