12.03.2019

Представители на ГЕРБ-Търговище присъстваха на откриването на изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция

Изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, бе представена в Търговище. Това се случи във фоайето на Регионална библиотека „Петър Стъпов”, където областният управител на Търговище и общински ръководител на ГЕРБ-Омуртаг Митко Стайков откри официално експозицията „Всичко се състои в нашите сдружени сили”.

В присъствието на народния представител от ГЕРБ д-р Венка Стоянова, областния координатор на ГЕРБ-Търговище и кмет на града д-р Дарин Димитров, общинския ръководител на ГЕРБ-Търговище и зам.-областен управител Панайот Димитров, общински съветници, директори на институции, ученици и др., Митко Стайков изрази удовлетворението си, че Търговище е сред градовете, в които пътуващата изложба гостува. Инициативата е на  Народното събрание и Държавна агенция „Архиви.

На вниманието на жителите на Търговище бяха представени 40 пана, разказващи исторически и биографични данни за народните представители, участвали в Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, развитието на конституционния процес на фона на последващите събития и др.

„За нас е чест, че като домакини на тази изложба имаме възможността да изразим респекта и подкрепата си към принципите и целите, заложени от Учредителното събрание при изграждането на модерна, демократична и правова държава, обявена с приетата на 16 април 1879 година Търновска конституция”, заяви по време на официалното откриване областният управител на Търговище и общински ръководител на ГЕРБ-Омуртаг Митко Стайков. Народният представител от ГЕРБ д-р Венка Стоянова също благодари на гостите, уважили изложбата за проявения интерес от тяхна страна.

Моменти от значимите събития преди 140 години припомни на присъстващите директорът на Държавен архив – Търговище Диана Петрова. Тя акцентира вниманието на гостите върху учредителното събрание открито на 10.02.1879 г. от императорския руски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков, върху броя на първите народни представители, върху първоначалния проект на конституцията и приемането й на 16 април 1879 г.и др.

„Новаторска и прогресивна за времето си, с либерален характер, Търновската конституция поставя стабилна основа за възстановяването на българската държавност. Тя осигурява пълноправното влизане на възродената българска държава в европейския свят, а за своето време Търновската конституция е една от най-демократичните в Европа”, разказа Диана Петрова. Тя допълни, че от търговищка област 9 участници в Учредителното събрание са подписали конституцията  - Спиридон Грамадов, Илия Марков, Христо Самсаров, Марко Георгиев, Кръстю Байков, Стефан Дервентски, Стефан Попов, Генчо Тинев и свещеник Никола Икономов.

Изложбата ще гостува в Търговище до 16 март 2019 г.

 

< Назад