29.03.2019

Председателят на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова: Трябва да полагаме усилия за привличане на нови инвестиции и квалификация на кадрите

Ние, предприемачите, трябва да положим всички усилия, за да привличаме нови инвестиции и в същото време да полагаме всички усилия за развитие на потенциала на кадрите в страната ни, за да не стигнем до момента, в който ще има инвестиции, но няма да разполагаме с подготвени специалисти. В тази посока освен подкрепата на държавата, бизнесът трябва да се възползва и от възможностите за финансиране на квалификацията и преквалификация на кадрите, които ни предоставя Европейският съюз. Това заяви председателят на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова пред близо 150 предприемачи от цялата страна, които участват в четвъртия национален форум на организацията, който се провежда под мотото „Българският бизнес: хоризонт Европа” в Боровец. Валя Чилова коментира още, че предприемачите от България и Румъния например са изявили готовност да развиват съвместни проекти по линия на трансграничното сътрудничество и за целта са дискутирали възможностите да бъдат подпомагани и от търговските аташета на двете страни. Освен това председателят на Предприемачи ГЕРБ коментира, че темата за младежкото предприемачество също трябва да стане водеща както за държавата, така и за останалите бизнес субекти, които могат да потърсят енергията и идеите на младите хора във всички области на бизнеса. За да могат да се случват всички тези неща максимално бързо и да са в услуга на бизнеса е необходимо максимално опростяване на процедурите за стартиране на бизнес и обслужване на бизнеса от държавната и местните администрации, подчерта още Чилова.

Представителят на фондация „Ханс Зайдел” за България Богдан Мирчев коментира, че до 2009 година например вносът от Германия значително е надвишавал българския износ, но в последните години тенденцията постепенно се обръща. Това е положителен пример за развитието на българската икономика, в която все по-значителен процент заемат предприемачите в различни сектори, подчерта Мирчев и препоръча да се стимулира допълнително навлизането на младите хора в бизнеса.

Софийска област е най-голямата област по брой общини – 22. Тя е и втората по големина от гледна точка на територията, която заема и макар че няма обособен областен административен център, местоположението на Софийска област и близостта й до столицата я правят изключително привлекателна за инвестиции и правене на бизнес. Това заяви пред участниците във форума областният координатор на ГЕРБ – София – област Галя Георгиева. Тя поздрави Предприемачи ГЕРБ за организирането на форума и подчерта, че това е успешна формула за среща на предприемачи от различни сфери и обмяна на опит.

Народният представител от ГЕРБ – Самоков Валентин Милушев сподели, че и в Самоков вече е учредена структура на Предприемачи ГЕРБ. По този начин ГЕРБ – Самоков демонстрира, че има отношение към развитието на бизнеса и стимулирането на предприемачески дух у младите хора, които могат да бъдат гръбнака на местната икономика.

 

 

< Назад