26.04.2018

Поредна силна подкрепа в Европейския парламент за България и Румъния в Шенген

В сряда  комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент прие с голямо мнозинство Годишния доклад за функционирането на Шенгенското пространство. Окончателният доклад включва изменения, внесени от българските евродепутати Филиз Хюсменова (ДПС-АЛДЕ), Емил Радев (ГЕРБ-ЕНП)  и Сергей Станишев (БСП-С&Д), призоваващи за незабавното присъединяване на България и Румъния към Шенген.

По-конкретно докладът подчертава, че прилагането на Шенгенското законодателство във всички държави-членки, които са изпълнили техническите критерии за присъединяване, води до по-силна и координирана правна рамка. Освен това се припомня, че готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенген, е заявявана многократно от Европейската комисия, вкл. от Председателя Жан Клод Юнкер по време на Речта му за състоянието на Съюза от 2017г., в резолюция на Европейския парламент още от 2011г., както и в редица заключения на Съвета. Затова парламентарната комисия настоява Съветът да вземе положително решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген колкото се може по-скоро.

Филиз Хюсменова, зам.-председател на групата на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент и ръководител на българската делегация към АЛДЕ, приветства приетия доклад. „За пореден път Европейският парламент ясно заяви своята подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това ще допринесе не само за приемането най-накрая на двете страни като равноправни членки на ЕС, но и ще гарантира европейската сигурност и сигурността на европейските външни граници.“, заяви тя.

Емил Радев от групата на Европейската народна партия също подчерта значението на този доклад. „От седем години насам Европейската комисия и Европейският парламент постоянно подкрепят България и Румъния за Шенген. Изпълнението на единствените изисквани критерии за присъединяване - нещо, което направихме още преди седем години, следва да е единственото условие за разширяване, и е недопустимо тяхното променяне спрямо нас само заради вътрешнополитически причини. Правилата трябва да са еднакви за всички!“, коментира евродепутатът.

 

< Назад