29.06.2017

Пламен Нунев: Има смисъл от комисиите за изтребителите и за НДК, за да се изчистят всички съмнения

Медия: „Радио К2”

Пламен Нунев, народен представител от ПГ на ГЕРБ в 44-то Народно събрание, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Създаването на анкетни комисии за изтребителите „Грипен” и за скандалите около НДК.

„Защо е необходимо да се правят анкетни комисии по текущи въпроси, за които в крайна сметка изпълнителната власт има отговорност и може много лесно да си ги проверява и да взима решения?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Пламен Нунев обясни, че според правилника за работа на Народното събрание временни комисии се образуват по конкретен повод за проучване на конкретни въпроси и провеждане на анкети. Той продължи, че в последните дни са били създадени две комисии – за проучване на обстоятелствата около решението за закупуване на изтребителите „Грипен” и за скандалите около НДК. От ГЕРБ са подкрепили искането на опозицията за комисия за НДК, а след края на работата на двете комисии докладите ще бъдат изпратени на съответните органи. Народният представител обясни, че в комисиите ще има представители на всички парламентарни групи, ще се получи дебат и те ще бъдат запознати с всички факти и обстоятелства. „Ще има прозрачност, ще има публичност, ще има дебатиране! Има смисъл от тези комисии, за да се изчистят абсолютно всички съмнения по двете теми!”, категоричен бе Нунев.

„Нека заседават двете комисии, но аз съм убедена, че решението на служебното правителство с нищо не ангажира сегашното правителство. То може да пререши въпроса за изтребителя. Както и случая с НДК изцяло е в ръцете на правителството!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Пламен Нунев отговори, че що се отнася до първата тема за изтребителите иска само да допълни, че съвсем скоро служебният премиер Огнян Герджиков е дал изявление, в което е казал, че решението на служебното правителство не означава, че сегашното ще се съгласи с него. Тук обаче става въпрос за значителен обществен интерес в размер на 1,5 милиарда, така че по-добре да бъде сформирана въпросната комисия.

Острото противопоставяне между управляващи и опозиция и използването на езика на омразата.

„По време на предизборната кампания нямаше партия, която да не се кълнеше, че ще има сългасие и ще бъдете лоялни едни към други, но такова нещо не се забелязва!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Пламен Нунев отговори, че има и случаи, които показват обратното, например вчера на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред представителите на всички парламентарни групи са подкрепили проекта за закон за допълнение на Закона за МВР, което засяга униформеното облекло на полицаите. „Така че във все повече законопроекти аз мисля, че ще вървим в тази посока!”, прогнозира народният представител. Нунев каза, че самият той е носил полицейска униформа и му е болно за състоянието, в което се намира в момента МВР. „Българският полицай на улицата трябва да бъде стегнат, добре облечен, да има респект, за да може гражданите да му имат доверие не само при решаване на проблеми, свързани с престъпността, а на всякакъв вид проблеми!”, категоричен бе Пламен Нунев.

„Прави ми впечатление, че в този език на омразата, който се лее от парламентарната трибуна, от вашата парламентарна група участват хора, които не са членове на ГЕРБ. Съзнателно ли сте го направили не знам, но това е един сполучлив ход да не се ангажира цялата партия ГЕРБ с тази политика на противопоставяне, а отделни персони, които не са членове на ГЕРБ!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Пламен Нунев отговори, че наистина има депутати от гражданската квота, които отговарят на острия тон на политическите им опоненти, но тук е мястото на по-опитните депутати да успокояват обстановката.

Националното съвещание на структурите на МВР.

Пламен Нунев обясни, че свикването на Националното съвещание е било много важно, изведени са важни приоритети. На първо място това е повишаване на ефективността и то на превенцията за противодействието на битовата и тежката организирана престъпност. Вторият приоритет е да може в своята работа МВР да намери трайни решения на проблемите, свързани с безопасността на движението по пътищата. „Така че сигурността, противодействието на тероризма са изключително важни приоритети в нашата работа!”, подчерта народният представител от ГЕРБ.

„Да, но там прозвуча малко старата шопска максима – пари нема, действайте! Няма пари за заплати, няма пари за униформи, а полицията трябва да действа!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Пламен Нунев отговори, че с поправката в закона ще бъдат отделени почти 30 милиона лева, за да бъдат обезщетени полицаите, които от 2012 г. досега не са получавали полагащите им се униформа.

Решението на парламента за ратифициране на Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и Република България, механизъм за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от ЕС по оперативните програми, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014-2020 година.

„Подозрението е, че на час по лъжичка, на няколко пъти по няколкостотин милиона ще теглите, като за този заем ангажимента от наша страна е да приемем неприетите мигранти от страните от Вишеградската четворка. Как ще преодолеем този проблем?”, попита водещата Клара Маринова. Пламен Нунев отговори, че това са подозрения на опозицията, но практиката показва, че по отношение на заемите те никога не са се оказвали верни. „Но защо трябва да се теглят заеми непрекъснато, нали Борисов казва, че харчат толкова, колкото изкарват?”, продължи с въпросите си водещата. Събеседникът й отговори, че дълговете, които има държавата, по определен начин трябва да бъдат обезпечени, за да може като цяло финансовата рамка на правителството и на отделните министерства да дава възможност за една нормална работа. Така че тук не трябва да има никакви притеснения.

Рейтингите на основните институции и политици.

„Месец след поемане на управлението коалиционното правителство между ГЕРБ и „Обединените патриоти” има одобрение от 23% срещу 33% неодобрение. 44 % от анкетираните не могат да изразят мнение. Премиерът Борисов запазва съизмеримо с предишното управление на ГЕРБ доверие от 32 на сто, следван от Красимир Каракачанов с 28 % одобрение и Корнелия Нинова - с 27 на сто. Запазва се високият положителен рейтинг на президента Румен Радев от 57 на сто, с което президентската институция продължава да е единствената с устойчива подкрепа. ГЕРБ има подкрепа от 25,7 на сто, БСП - 19,6 % , Обединените патриоти - 6,3 на сто и ДПС - 5,2 на сто. Моля коментирайте!”, помоли водещата Клара Маринова. Пламен Нунев заяви, че устойчивостта на подкрепата за ГЕРБ е нормална, предвид действията на правителството и на кметовете по места. Дори може да се каже, че подкрепата за ГЕРБ след парламентарните избори върви леко нагоре. Относно подкрепата към парламента народният представител коментира, че тя е съизмерима с тази към предишния, но ако 44-то Народно събрание заработи още по-добре, на по-високи обороти и с по-голям консенсус, то рейтингът ще расте. „Мисля, че съвсем скоро ще излезе програмата за управление на правителството за периода 2017 – 2021 г. и политиците, които ще провеждат тази програма, ще повлияят за повишаване на рейтинга на правителството!”, завърши Пламен Нунев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад