06.03.2015

Пламен Нунев, ГЕРБ: Очаквам широк консенсус при избора на Румяна Бъчварова

Медия: Радио „Фокус“

вътрешен министър, смятам че ние ще гарантираме гражданското начало и гражданския контрол като цяло на обществото и то максимално. 
Водещ: Изкушавам се да се върнем малко назад, когато беше окончателното гласуване на промените в закона за МВР. Тогава вие оттеглихте предложението си да се запише, че мандатите на главният секретар, председателя на ДАНС и шефа на ДАТО се прекратяват предсрочно. Защо тогава оттеглихте това свое предложение, което сега би улеснило нещата.
Пламен Нунев: Това предложение го имаше още в първия вариант, но ние тогава го извадихме от законопроекта. Самият начин, по който се води дебата за приемане на закона за Министерството на вътрешните работи, самият конструктивен начин, позитивното, нормалното отношение на опозицията беше причина да оттеглим предложението, защото се създаде впечатление, че тези промени са за определена личност и личности, а това в никакъв случай не е така. Това е нов закон, има нови процедури и нови правила. Върнете се назад и вижте как беше 2013г., когато се прие законът, но в името на тази почтеност, на тази култура, в името на този позитивен диалог оттеглих предложението. Може би, да, сега щеше да бъде по-лесно. Но виждате има ситуация, вижда се каква е оперативната обстановка в страната. Вижда се престъпленията, които се извършват. Прави се анализ дали професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи се справя със ситуацията, така че това е, което искам да кажа в посока да се върнем по-назад. 
Водещ: Консенсусна фигура ли е според вас вицепремиерът Румяна Бъчварова за коалиционните партньори на ГЕРБ? Лидерът на ДПС – Лютви Местан заяви, че партията му няма да подкрепи тези персонални промени в кабинета. Иначе казано ви питам, дали се очакват промени при гласуването на тази номинация? 
Пламен Нунев: Аз смятам, че нашите коалиционни партньори – „Реформаторският блок“, това което чух от колегата Атанас Атанасов, Радан Кънев… 
Водещ: АБВ също изразиха подкрепа. 
Пламен Нунев: Да, те също. „Българският демократичен център“, чух изявления на Росен Петров. Това означава един голям и широк консенсус при нейното избиране. Аз съм убеден, че утре актът по избора ще бъде успешен. Нямам притеснение, тя е консенсусна фигура. Виждате, че след изборите тя беше в екипа, който води консултациите с коалиционните партньори. Изключително консенсусна, изключително добронамерена, изключително позитивна. Само и единствено да се решават проблемите в правилната посока. Така че, аз лично и като политик и като експерт в тази област нямам притеснение. 
Водещ: От ДПС казаха, че всъщност кандидатурата на Румяна Бъчварова е доказателство, че няма задкулисие в отношенията между Борисов и ДПС, но в същото време те изразиха мнение, че може би има лобита в самата коалиция, такова е тяхното предположение. Как го коментирате? 
Пламен Нунев: Аз не мога да коментирам мислите и помислите на ДПС. Техните тези те си ги извеждат в публичното пространство, така че не би било коректно да коментирам техните опорни точки. Ако искат, да ни пришият като брошка, че има някакви зависимости между ГЕРБ и ДПС. Това в никакъв случай… 
Водещ: Въпросът ми е дали има зависимости вътре в самата управляваща коалиция. Дали се упражнява натиск от страна на един или друг коалиционен партньор спрямо ГЕРБ? 
Пламен Нунев: Това категорично мога да го заявя, че няма абсолютно никакъв натиск, тъй като аз комуникирам много често с колегите коалиционни партньори, най-вече за решаване на проблемни неща от регионален мащаб както и за предприемане на мерки в национален план. Така че за никакъв натиск не може и да става дума. 
Водещ: След този кризисен момент, след оставката на вътрешният министър може ли да се обобщи, че правителството е стабилно към настоящия момент? 
Пламен Нунев: В самата програма, която е между коалиционните партньори, е разписано, че това е правителство на стабилността. Аз смятам, че правителството ще продължи изпълнението на набелязаните мерки и задачи от програмата за управление, препятствия е нормално да има. Когато бях във Вашингтон, Далай Лама в своето изложение каза – 21-ви век ще бъде век на диалога, ще има много препятствия, които ние всички заедно трябва да преодоляваме, за да има движение само в правилната посока.

 

< Назад