23.02.2015

Пламен Манушев, ПП ГЕРБ: Имам надежда за мир в Украйна

Медия: радио „Фокус” – Варна

Фокус: Решението за разполагане на команден център на НАТО в България предизвика бурна и противоречива дискусия и позволи на политическите партии да използват темата „Национална сигурност” в собствен интерес. Каква е Вашата гледна точка във връзка с предизвикателствата пред националната сигурност на България?

Пламен Манушев: Напрежението по повод разполагането на център на НАТО в България е създадено от неправилния превод и тълкуване на формированието. Всъщност първоначалните функции на формированието за интегрирани сили на НАТО на наша територия ще бъдат свързани с логистика, организиране и провеждане на учения и движение на въоръжени сили и техника. В него ще работят 40 души. Наименованието на това формирование обаче се превежда неправилно и обществото се въвежда в заблуда, като се говори за „команден център” или „Щаб на НАТО”. Именно това предизвика напрежение сред хората, както и липсата на адекватно обяснение пред тях от съответните институции. Шест такива формирования ще бъдат разположени в шест държави от източния фланг на НАТО – България, Румъния, Естония, Литва, Латвия и Полша. Центърът не е насочен към никого, а е част от изграждането на системата за отбрана на НАТО.

Що се отнася до предизвикателствата пред националната сигурност на България, те са много и са сериозни. Те са както от военен, така и от невоенен характер. Имам предвид конфликта и кризата в Украйна, които доведоха до влошаване на отношенията между НАТО, ЕС и Русия. Другото огромно предизвикателство пред целия свят е “Ислямска държава”. Освен боевете и действията, които се извършват в тази част на Сирия и Ирак, има огромна опасност от засилване на бежанската вълна. Това ще увеличи натиска и към българската граница. По оценки на службите, е напълно възможно да бъдат инфилтрирани бойци на “Ислямска държава”, т.е. да се разраснат обхватът и територията на тяхната дейност.

Фокус: Според световни медии липсата на реален контрол и сигурни гаранции застрашава Минските споразумения. Каква е позицията на страната ни във връзка със събитията в Украйна и възможно ли е да бъдем въвлечени в този конфликт?

Пламен Манушев: Не е възможно България да бъде въвлечена във военния конфликт между Русия и НАТО. Това, което се прави в страната ни, са стандартни процедури - част от задълженията ни като страна членка на Вашингтонския договор. Всички действия, които са насочени към укрепване на отбранителната способност на съюза, са правилни, за да може като член на този мощен военнополитически съюз България да не се притеснява за своята национална сигурност и безопасност. Убеден съм, че здравият разум ще надделее и отношенията между Русия и ЕС и НАТО ще се нормализират, за да може кризата в Украйна най-после да намери мирно решение и да се спазват Минските споразумения. Мисля, че след тези сериозни действия, обстановката постепенно ще започне да се успокоява и ще настъпи ситуация на замразен конфликт с миротворци. Имам надежда, че споразуменията ще заработят и най-после регионът ще се омиротвори.

Фокус: От Министерството на отбраната обявиха места за резервисти във военни формирования. Това предизвика смут и различни интерпретации в част от населението. Какво трябва категорично да е ясно, за да не се спекулира с информацията?

Пламен Манушев: Трябва да е категорично ясно - това са рутинни действия за опресняване на личния състав във военновременните формирования. Това е стандартна процедура през всичките години, откакто имаме такива структури. В тези формирования могат да бъдат викани лица на подготовка или да бъдат използвани, само при обявяване на военно положение или война.

< Назад