02.05.2023

Питане до служебния министър на МРРБ Ив. Шишков, внесе депутатът от ГЕРБ - СДС Радослава Чеканска

Питане до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, внесе депутатът от 10 МИР – Кюстендил Радослава Чеканска. В него тя поставя въпроси, свързани със състоянието на тунела на главен път Е-79 край град Дупница и липсата на осветление в съоръжението по посока София - Кулата.

„Моля, да ми предоставите актуална и достоверна информация, относно състоянието на тунела по път I-1 София - Кулата в посока Благоевград, край Дупница, както и причините довели до това, в продължение на 2 год.  съоръжението да бъде без необходимото осветление.

Въпреки многократно подавани сигнали от страна на граждани, институции и медии,  към днешна дата в тунела не работи нито едно осветително тяло. Сигнализацията се осъществява единствено чрез пътни знаци, ограничаващи скоростта и поставени слетлоотразители в тръбата, което е крайно недостатъчно, затруднява водачите и не гарантира тяхната сигурност при пътуване.

Извършени ли са обследвания на съоръжението от страна на „Агенция пътна инфраструктура” и какви са мерките, предприети за решаване на проблема, с цел гарантиране на безопасно придвижване на пътници и товари?

Предвиждат ли се ремонти, има ли стартирани проекти и процедури за ремонтни и строително-монтажни дейности на съоръжението? Включват ли се в тях ремонти или подмяна на осветителната система? Има ли  фиксирани срокове за изпълнение и какви са те?

Смятам, че е недопустимо за съоръжение, по което се осъществява интензивно придвижване на пътници и стоки и се отчита постоянно натоварен трафик в продължение на 2 год. да бъде неглижирано от отговорните държавни институции, както и да функционира в състояние, представляващо заплаха за живота и здравето на хората”, посочва депутатът от ГЕРБ - СДС Радослава Чеканска.

Народният представител от област Кюстендил настоява за предприемане на спешни мерки, с цел ограничаване на възможността от възникването на поредния тежък пътен инцидент на територията на Република България, причинен поради безотговорност и немарливо изпълнение на задълженията от страна на институциите.

< Назад