12.04.2019

Петя Проданова пред Младежи ГЕРБ: Предстоят ремонти на междублокови пространства в район „Приморски”

Вече е сключен договорът за рехабилитация и благоустрояване на междублоковите пространства и сме в процес на подготовка на обектите, които да бъдат възложени в район „Приморски”. Това информира кметът на най-големия варненски район Петя Проданова на среща с младежи от областната организация на ГЕРБ. „Както вече обяви лично кметът на община Варна Иван Портних, веднага щом приключат ремонтите по главните пътни артерии, обновяването ще продължи във вътрешнокварталните улици и междублоковите пространства. В бюджет 2019 е предвидена рехабилитацията на общо 25 км второстепенни улици в града”, допълни Проданова и уточни, че активно се търсят решения и за повече паркоместа. „Освен разширяване на Синята зона, се предвижда и изграждане на паркинги зад жилищни блокове на улиците „Момина сълза” и „Люляк”. Реконструкция на съществуващия паркинг е включена в проекта за спортен комплекс на ул. „Студентска”, където ще се обособи зона за отдих с детски и многофункционални спортни площадки”, информира районният кмет.

Петя Проданова акцентира и върху предстоящото изграждане на парк и спортни съоръжения за занимания на открито на ул. „Албатрос” в кв. „Виница”. „В района ни липсват достатъчно големи терени, които да позволяват изграждането на подобни комплекси, затова се радвам, че с усилията на общината успяхме да получим от държавата 6 дка, където да изградим детска площадка, зона за фитнес, игрища за волейбол и баскетбол, нови паркоместа и разбира се, паркова среда с много зеленина и алеи, където да има условия за отдих”, обясни Проданова. По думите й в района се отделя специално внимание на поддържането на зелената система, която има важно значение и за намаляване на запрашеността и шума. „До момента за 2019 г. е планирано засаждането на над 250 дървета и повече от 6000 нискостеблени храста с укрепващо и декоративно предназначение. През тази година зацветените пространства ще бъдат удвоени и ще достигнат приблизително 3000 кв. м”, каза още районният кмет и отчете мащабното обновяване, предприето и на територията на Приморския парк.

Средствата, осигурени чрез активната работа на общината по европейските проекти, ни позволяват да увеличим инвестициите в града. Пример за това са и ремонтите на образователна инфраструктура, които се осъществяват по програма „Региони в растеж”, посочи Проданова.

Тя благодари на МГЕРБ за поканата и възможността заедно да дискутират обновяването на средата за живот на територията на „Приморски”. Районният кмет отговори на поставените от младежите въпроси и ги насърчи да участват в благоустрояването чрез проектите, които ще позволят на етажните собственици да кандидатстват за общински средства за облагородяване на площите до жилищните блокове.

Петя Проданова сподели с младежите личен опит от своя професионален път и предизвикателствата, които среща в работата си в районната администрация. В срещата взеха участие и общинските съветници във Варна и Провадия Борислав Нанков и Димо Димов, който е ръководител на ГЕРБ - Провадия. Областният координатор на МГЕРБ и член на НИС Даниела Панайотова анонсира, че са инициирани срещи на младежката организация с кметовете и на останалите райони във Варна.

 

 

< Назад