21.09.2016

Павел Христов: България е независима държава в една сложна международна обстановка

Павел Христов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член  на Комисиите по транспорт, информационни технологии и съобщения и за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Доколко независими сме?

„Независими ли сте?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Павел Христов отговори, че като политик може да каже, че е зависим от волята на избирателите. Що се отнася до страната ни, според него България е независима държава в една сложна международна обстановка. Народният представител изрази мнение, че най-големите ни зависимости се крият в най-големите ни страхове и често ставаме жертва точно на тях. „Независимостта ни зависи от всички нас, от хората, които живеем в тази държава, хората, които определяме дневния ред на държавата. И в този ред на мисли пак казвам, политиците сме зависими от волята на избирателите, които определят чрез гласуване какъв да бъде курсът на развитие!”, категоричен беше Христов.

Изказването на руския депутат Пьотр Толстой.

Павел Христов заяви, че е важно каква е реакцията на държавата спрямо една много сериозна обида, отправена към нея. Още повече, че става дума за представител на официалната власт, така че трябва да се вземе становище по този въпрос.

Приемането на предложението на МС за отпускане на средства на НЕК за разплащане с руската страна за реакторите за АЕЦ „Белене”.

На въпроса доколко е възможно да се реализират големите енергийни проекти, провалили се през последните години, Павел Христов отговори, че всичко е въпрос на целесъобразност. Накрая всичко опира до това колко пари се инвестират, колко пари ще се върнат и какъв ще бъде прекият и непрекият ефект от това. Той беше категоричен, че винаги по време на управление на ГЕРБ е имало много ясна икономическа обосновка на всички решения. Такава обосновка към този момент сочи, че проектите не са били целесъобразни. Всичко това е било обект на обществен дебат.

„Ще търсите ли освен морална и съдебна отговорност на тези, които са виновни днес да плащаме толкова много пари?”, попита водещата Клара Маринова, Павел Христов отговори, че вярва, че когато МС и хората, от които зависи това, намерят основание и юридически механизъм, ще се задействат необходимите процедури. Той подчерта, че всички решения трябва да се взимат ясно и открито, за да се знае какви са последствията.

Ще има ли увеличение на цената на топлата вода и парното.

Павел Христов заяви, че КЕВР е независим орган и целта е да не се поддава на натиск, бил той икономически или популистки. Затова народният представител обясни, че без да е видял документите и обосновките не може да отговори на този въпрос. Той подчерта, че КЕВР е показал, че е независим орган и в решенията си се ръководи от икономическата обосновка и интереса на обществото и потребителите в голямата си част. Затова смята, че и този път ще се вземе обективно решение.

Президентските избори.

„Ще има ли реален дебат и възможност българските граждани да научат какъв ще бъде следващият български президент?”, попита водещата Клара Маринова. Павел Христов беше категоричен, че дебат ще има, в момента, в който бъдат обявени кандидатите на ГЕРБ, те ще влязат с пълна сила в политическия диалог. Той обясни, че това, че ГЕРБ все още не е обявил своите кандидати, е въпрос на стратегия, важно е обаче да се подчертае, че всеки един от потенциалните кандидати на ГЕРБ е достатъчно известна личност с добре оформен публичен профил и не е необходимо да бъдат толкова рано обявявани. Освен всичко друго ранното обявяване на кандидатурите им би се отразило негативно на институциите, в които те работят.

„Предизвестена ли е победата на ГЕРБ, или са възможни и други резултати? Отрицателният вот кой ще го привлече? Ще агитирате ли хората масово да участват в референдума?”, продължи с въпросите си водещата. Павел Христов отговори, че не би си позволил политическата арогантност да каже, че е сигурен в победата, нито ненужна скромност да каже, че не е сигурен. Естествено ГЕРБ са направили своите анализи, имат своите очаквания и могат да кажат, че вероятността за победа е изключително висока. Що се отнася до негативния вот, народният представител изрази мнение, че всеки един от участниците ще генерира негативен вот срещу себе си.

Срещата „на върха” в Братислава.

Павел Христов заяви, че държавата ни е показала през последните години, че е един сериозен партньор в диалога за бъдещето на ЕС. Много е важно този диалог да не спира и ние да отстояваме по един категоричен начин нашите интереси. Много е важно да не се допуска разделението на страните в ЕС, защото това би било началото на неговия край. Според народния представител тази регионализация на съюза не е полезна, а доста от политиците когато има позитиви ги приписват на себе си, а когато има негативи – на ЕС. Нещо, което е довело до тази непопулярност на ЕС, и то дори и в най-развитите държави. „Така че това си е проблем, но и отговорност на националните правителства как подхождат към тези проблеми. България е доказала, че подхожда доста отговорно и обективно в тази ситуация!”, завърши Павел Христов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад