11.10.2018

Областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Георги Мараджиев: Искам да преобразя област Пловдив

Медия: в. „Марица"

- Г-н Мараджиев, удобно ли се чувствате в обувките на политик?- Бих казал, че аз съм обществена личност,  защото винаги съм бил обществено ангажиран и така ще бъде и в бъдеще.  Може би затова се чувствам удобно във всякакви обувки – и в обувките на бизнесмен, и в обувките на кмет, и в обувките на обикновен човек, а сега и в обувките на политика.
- Вие сте известен бизнесмен, спечелихте бързо доверието на жителите на Стамболийски и общината като кмет. Защо решихте да влезете в голямата политика?- Не мога да кажа, че съм влязъл в голямата политика, защото аз бях избран за кмет на община с 23 000 души, което е средно голяма община. Във връзка с новия ми пост като координатор на ГЕРБ за Пловдив област, да тук политическата ангажираност е по-голяма, но се съгласих, защото през всичките години от началото на демокрацията винаги ми е било интересно да следя възходите и паденията на различните кметове не само на територията на община Стамболийски. Бил съм и преди в политиката, бил съм и години наред извън нея. Никога обаче не съм губил интереса си към нея и това, което се случва в държавата.  Дори и когато през 1995 година бях кандидат за кмет на Стамболийски, но загубих изборите. Тогава реших да се оттегля и да правя бизнес, но  не забравих и целта си -  един ден отново да се кандидатирам за кмет. Направих го след 20 години, когато вече не само бях изградил успешен бизнес, но и имаше кой да ме замести. Възложих отговорността на моят син с неговите нови идеи, със същото желание и хъс за работа, каквито аз имах преди 20 години. Така имах възможността да се посветя на новото поприще, от което никога през всичките тези години не съм се отказвал.
- Вече сте областен координатор на ГЕРБ. Откъде дойде номинацията?- През 2015 г. ПП ГЕРБ застана зад гърба ми като кандидат за кмет на община Стамболийски без тогава да ме познават и без да знаят какви са моите възможности. Те рискуваха  с тази номинация, но ми гласуваха доверие и ме подкрепиха. Затова благодаря на Изпълнителната комисия и лично на зам.-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Зад мен застана и правителството на ГЕРБ и ПГ на ГЕРБ в НС. И с цялата си сила и подкрепата на ГЕРБ тогава успях да спечеля изборите. За този кратък период от време превърнахме община Стамболийски в една от водещите общини в България. Това явно не остава незабелязано. Сега отново ми гласуваха доверие и Изпълнителната комисия на ГЕРБ ме утвърди като областен координатор на Пловдив област.
- В първото си изказване на новия пост пред медиите споделихте: „Ако ГЕРБ ми даде лост и опорна точка , ще обърна Пловдив-област”. Какво имахте предвид?- Да, на събранието на структурата в Пловдив, когато г-н Цветан Цветанов беше тук, казах тези думи. Лостът е това огромно доверие, което имам от ГЕРБ. А опорната точка са 17-те общински ръководители и структурите на ГЕРБ в Пловдив област. Вярвам, че ако същата подкрепа я получа от 17-те общински структури ще направим така, че не само  ГЕРБ да е водеща политическа сила в Пловдивска област, но и да имаме повече кметове на ГЕРБ, с които да преобразим областта в името на хората. Повече оптимизъм, по-малко песимизъм също са ни нужни.
- Познавате ли работата на кметовете от ГЕРБ в областта и как я оценявате?- Ние като кметове на ГЕРБ си помагаме един на друг, разменяме и идеи, но и се конкурираме, защото конкуренцията ражда добри идеи. Като виждаш колегата ти  какво е свършил, ти почваш да го догонваш. Искаш да го настигнеш, искаш да го изпревариш – това е съвсем нормално. Така че, много добре познавам работата и на кмета на Раковски – Павел Гуджеров, и на кмета на Родопи – Пламен Спасов, и на Съединение – Атанас Балкански, и на кмета на Марица – Димитър Иванов. Резултатите в тези общини са видими и хората добре разбират това.Това е стимул за другите общини, виждайки работата на кметовете на ГЕРБ, да пожелаят и техните общини да се управляват  също от ГЕРБ.
- Къде виждате потенциал за подобряване на изборните резултати?- Обиколките и събранията, които правя в момента в 17-те общини на Пловдив област, показват, че общинските структурите трябва да се отворят към периферията и да се борим за тези, които не са членове или симпатизанти на ГЕРБ. Това означава много работа с младежите, които са един голям потенциал. Осъзнахме това, като видяхме, че вече структурата на Младежи ГЕРБ е много солидна. Добре е също да се обърнем и да спечелим доверието на по -възрастните хора, пенсионерите. Именно затова в момента издаваме вестници в някои общини, за да стигнем до всички, които не ползват социалните мрежи. От вестниците те научават какво правим ние кметовете на ГЕРБ и виждат, че нещата наистина се случват. И нещо друго, което, според мен, е най-важното за местните избори –  да издигаме  кандидати, които имат уважението на хората, разпознаваеми са и наистина ще могат да постигнат видими резултати не след 3-4 години, а след една година, за да може гласоподавателите да останат доволни от избора си. Не на последно място са личните срещи с гражданите, така както го правим вече трета години в Стамболийски. Като партийна структура ни чака много работа и тези, които ме познават, знаят, че това не са празни приказки. Защото съм убеден и залагам на принципа, че за избори не се работи последните три дни, а  сме  в предизборна ситуация  веднага след встъпването ни в длъжност.
- Когато седнахте в кметското кресло, поставихте в града билбордове и забранихте на служителите си изразите ”не знам” и „не мога”. Има ли нещо, което бихте забранили на членовете и структурите?- Тази реализирана идея беше един много добър ход от моя страна и благодарение на нея след 2-3 месеца вече имахме видими резултати. Смятам същата практика да я наложа в структурите на ГЕРБ във всички общини от областта. Така много по-лесно се търси отговорност за изпълнението на задачите. Който смята, че ще влезе в ПП ГЕРБ с меркантилни цели, за да расте  в йерархията или да играе задкулисни игрички, да го забрави.
- Кой е най-добрият български политик в историята ни?- Бих посочил много български политици, но тъй като съм от Стамболийски, ще посоча Александър Стамболийски.
- А в момента?- Този, който направи така че БВП да скочи до нива, които досега не са били постигани, който управлява в продължение на 10 години и няма загуба 10 години в историята на ПП ГЕРБ, който постигна най-добра външна политика, естествено че е премиерът Бойко Борисов.
- В последните дни все по-често се говори за предсрочни избори. Коментарът Ви?- За мен е пределно ясна идеята на нашите опоненти от БСП, които се стремят чрез фалшиви новини, чрез различни тактики като излизане от парламента, влизане в парламента, да предизвикат предсрочни избори. Според мен предсрочните избори няма да решат нещата в полза на БСП, защото хората няма да им гласуват доверие и  те няма да дойдат на власт. Единственото, което може да се получи, е да се завърти държавата в една спирала от предсрочните избори. Всички знаем, че това води единствено до нестабилност. За мен няма необходимост от предсрочни избори, защото коалицията, която в момента управлява, е стабилна . Не виждам друга партия по -подготвена от ГЕРБ, която може да управлява.
- Хората казват, че политиката е мръсна работа. Страхувате ли се, че може да излезете от нея „изцапан”?- Аз не смятам, че политиката е мръсна работа.  Има хора, които влизат мръсни в политиката. Аз не съм се изцапал за 30 години в бизнеса и нямам никакво съмнение, че ще остана чист.
- Известен сте като човек, който държи на семейството. Не се ли опасявате, че поетите твърде много ангажименти ще ви отнемат отличното време с най-близките Ви хора?- Аз съм човек, който така ще си подреди нещата, че семейството ми и занапред няма да чувства липсата ми. В нашето семейство има правила и знаем, че когато сме задружни, постигаме всичко заедно. Естествено сега имам повече ангажименти, но когато  човек умее да си разпредели времето добре, има време за всичко. Нали не мислите, че като бизнесмен преди съм имал по-малко ангажименти. Напротив, бизнесът е денонощен труд.
- Бившите кметове на Габрово и Враца в момента са министри. Какъв ще бъде Георги Мараджиев след 5 години?- Не след 5, аз, ако съм жив и здрав, мога да Ви кажа, какъв ще бъде и след 8 години. Имам още една година до края на мандата. Заявявал съм категорично, че ще бъда кандидат за кмет на Община Стамболийски и втори мандат. Нека моите опоненти разберат още сега, че това няма да се случи! Аз съм израснал в този град, семейството ми е в този град и съм станал кмет на този град с една единствена цел. Да го направя проспериращ, да го поставя на картата на България, да го направя притегателно място и за млади, и за стари.

< Назад