23.10.2018

Народният представител Владимир Тошев присъства на откриването на пътуващата изложба „Другото лице на воините ни”

Народният представител от ГЕРБ-Видин Владимир Тошев присъства на откриването на пътуващата изложба „16 фотоесета Другото лице на воините ни” във Видин. Изложбата е част от Националния календар, посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.

„Тази изложба е посветена на войника, а не на войната. Фотоесетата показват човешкото лице, малките истории на обикновените хора, които са дали живота си по бойните полета. Длъжни сме да пазим жив спомена за тях и да го предаваме на поколенията”,  каза народният представител Владимир Тошев, който поздрави авторите на изложбата за родолюбивата им инициатива.

“Другото лице на воините ни” са фоторазкази за взе­лите участие в Първата световна война, родом от Северозападния край. Фотоесетата илюстрират живота на редовите войници от деня на мобилизацията им до края на войната. Повечето от тях са млади, образовани, всеки със своята съдба и своя история. „Погледнати през призмата на времето, тези илюстрации­ днес са урок по родознание”, каза Ирена Данаилова дългогодишен журналист и един от авторите на изложбата. Ирена Данаилова благодари за подкрепата на народния представител Владимир Тошев: „Без вашата подкрепа тази фотоизложба, върху която ние работим 3 години, нямаше да се осъществи. Малките истории се пишат от хората. Точно тези малки истории изграждат величавата история на Голямата война, в която българският народ е дал пример за родолюбие и героизъм”, каза авторът на изложбата Ирена Данаилова.

 

< Назад