22.09.2018

Народният представител Пламен Нунев поздрави участниците във фолклорния събор „Ценово пее и танцува”

Народният представител Пламен Нунев поздрави участниците във фолклорния събор „Ценово пее и танцува”. „Приветствам художествените ръководители, които с всеотдайност, любов и професионализъм разкриват пред младите поколения красотата на българския фолклор. Радвам се, че регионалното събитие се превърна в ежегоден празник на неповторимата ни самобитност и народност, в триумф на красота и ритми, сътворен от даровити и темпераментни следовници на българския дух. Такива прояви запазват и обогатяват уникалното ни народно  творчество, което ни прави горди, че сме българи“, се казва в поздравлението на народния представител, което той отправи към близо 1500 участници в събора.

 

„За пореден път това красиво красиво населено място от Община Ценово е сцена за изява на множество талантливи деца, младежи и възрастни самодейци в областта на българското народно песенно, инструментално и танцово изкуство. Оценяваме високо тяхната работа и голям ентусиазъм, с който се включват в новото начинание, чиито начало положиха преди години родолюбци като д-р Петров и народно читалище "Христо Ботев – 1898 година“, подчерта депутатът пред множеството по време на откриването. Сред официалните лица бяха кметът на общината д-р Петър Петров, кметове на кметства и др.

 

Малко след откриването, гостите и домакините разгледаха изложба от ръкоделия, дърворезба и др., дело на местни жители. Подреден бе и кът на плодородието с плодове и зеленчуци. Имаше и демонстрация за приготвянето на кулинарни специалитети от региона, последвана от дегустация.

 

По време на събитието Нунев изпълни ангажимент на члена на Европейския парламент от групата на ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков, като подари фотоапарат на читалището в Новград.

 

 

Главната цел на събора е да бъдат съхранени народните песни и танци, да се поддържат културните взаимоотношения между самодейните колективи от региона и страната, да се стимулира дейността на читалищата при работата им с фолклорни състави, изпълнители на традиционен фолклор, да се възпитава любов към българския фолклор и желание у младите хора да изпълняват и слушат българска музика.

 

Предоставя се възможност на всички деца, младежи и възрастни от страната да изявят своя талант в изпълнителското изкуство - песни, танци , обичаи и свирни. Осигурен е награден фонд – грамоти, плакети, медали, и специална награда на Кмета на Община Ценово.

 

< Назад