04.03.2015

Народният представител от ПП ГЕРБ-Варна Руслан Тошев се срещна с българската диаспора в Украйна

Варненският народен представител от ПП ГЕРБ д-р Руслан Тошев бе гост на тържествата, с които българската диаспора в Украйна отбеляза 3 март. Депутатът положи венец пред паметника на Христо Ботев в Измаил, където е учителствал големият български поет и революционер. В приветствието си в рамките на церемонията д-р Тошев изтъкна самоотверженото участие на бесарабските българи в Освободителната война, както и ролята им в обществения и политически живот на освободена България.

По-късно народният представител се срещна с българската общност в Измаил. Заедно с него бяха обсъдени проблемите, с които тя се сблъсква, както и дълбоките й връзки с България. „Трябва да използваме всички законодателни механизми, за да улесним контактите на бесарабските българи с прародината им, да подобрим възможностите им за пътуване и работа в България”, категоричен бе д-р Руслан Тошев.

Той бе специален гост и на Измаилския държавен хуманитарен университет, където връчи плакет на ректора – проф. Ярослав Кичук, който също е от български произход.

„Населението на Измаил е около 80 000 души, а над 15 000 от тях са етнически българи. Трябва да им окажем необходимата подкрепа, за да не губят връзка със своите български корени”, коментира народният представител от ПП ГЕРБ.

Тази позиция той изрази и при откриването на изложбата на художника от български произход Иван Пастир.

По повод 137 години от Освобождението на България бе организиран и празничен концерт, в рамките на който д-р Руслан Тошев предаде специални поздравления и от името на кмета на Варна Иван Портних и лично благодари за топлия и сърдечен прием на Николай Иванов, председател на организацията на българската общност в Измаил  „Св. София”.

< Назад