28.11.2015

Народният представител от ПП ГЕРБ Пламен Манушев представи във Варна книгата „Каймакъ-чаланъ”

Народният представител от ПП ГЕРБ вицеадмирал о.р. Пламен Манушев представи във Варна книгата „Каймакъ-Чаланъ“ на Красимир Узунов.

Събитието бе част от тържественото отбелязване на 130-годишнината от Сръбско-Българската война, което вчера започна с военен ритуал пред паметника до община Варна. Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Венци положиха областният управител Стоян Пасев, кметът на града и областен координатор на ПП ГЕРБ-Варна Иван Портних, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, народният представител Пламен Манушев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, районните кметове, представители на различни организации, граждани.

След военния ритуал, организиран от община Варна, Варненската и Великопреславска митрополия и командването на Военноморските сили, в пленарната зала на общината беше представена книгата „Каймакъ-Чаланъ“. Сред присъстващите там бяха и наследници на участници в Първата световна война.

„Каймак-Чалан е част от най-славната история на България. Век след епичните сражения на най-високия връх на Нидже планина, на границата между Гърция и Македония отново говорим за смърт и война - за да помним героите, но и за живите, за да знаем кои сме и накъде вървим”, коментира народният представител Пламен Манушев. Той разказа, че повече от 8000 български и сръбски офицери и войници оставят костите си по скалистите зъбери и по заледените склонове на планината. В края на август и в началото на септември 1916 г. на Каймак-Чалан се качват над 6000 българските бойци, а в началото на октомври слизат по-малко то 800 от тях. Всички останали са убити или премръзнали. „Нека догодина, когато отбелязваме 100 години от героичните боеве, нашите държавни, военни и духовни водачи да отидат на върха и да отдадат почит. За да се помирим с нашите съседи – и с румънци, и със сърби, за да се опеят неопятите ни герои и да намерят покой в безименните си и запустели гробове”, заяви вицеадмирал о.р. Пламен Манушев.

„Книгата описва не победата в сраженията, а победата на българския дух в защита на родината”, коментира началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев от своя страна определи книгата, събрала факти от над 10 000 документа, като уникална енциклопедия на българския героизъм. Своите поздравления за двутомния труд изказаха и кметът на Варна Иван Портних, и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

„Духът на българската армия не може да бъде прекършен. Това е изводът, който прави читателят, когато прочете „Каймакъ-Чаланъ”, коментира доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей.

Авторът на книгата разказа, че с него са се свързали много наследници на загинали при сраженията. „Сред героите на този паметен връх са синът на Райна Княгиня, племенниците на Хаджи Димитър и Иван Вазов”, изтъкна Красимир Узунов. Той информира, че според различни карти от края на XIX и началото на XX височината на първенеца на Нидже планина варира от 2525 до 2532 метра, а сега е 2521 метра. „Разликата е пряк резултат от продължителния обстрел. За повече от месец върху Каймак-Чалан удряли от 10 до 50 000 оръдейни гранати. Книгата е преклонение пред подвига, дълбок поклон пред паметта и святата история на България”, заяви в заключение авторът Красимир Узунов.

 

 

< Назад