19.05.2018

Народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова присъства на тържеството по случай 160 години ОНЧ „Заря-1858” в Хасково

 

Народният представител от ГЕРБ Хасково Евгения Ангелова поздрави ОНЧ „Заря-1858” по повод 160 години от създаването на книжовното средище. Пред стотиците гости на тържествения концерт тя сподели, че хиляди деца от Хасково са учили в школите на читалище „Заря”. „Самата аз също съм израснала в нашето читалище. Аз съм възпитаник на школата по танци на Петя Милушева и сега с много вълнение си спомням за годините, в които съм идвала тук, за да танцувам. Днес обаче заедно с всеки от Вас си давам сметка, че ние, хасковлии, имаме с какво да се гордеем и това е нашата книжовна институция- читалище „Заря”, подчерта Евгения Ангелова.

Тя връчи на председателя на УС на ОНЧ ”Заря-1858” Красимир Кръстев поздравителен адрес от депутатите от ГЕРБ-Хасково. В него се казва: „Читалище „Заря-1858“ е единствената просветна институция в Хасково, която въпреки превратностите на времето, политическите сътресения и кризите на духовността, устоя и ще пребъде! Нашето читалище  е духовната ни връзка с миналото, опората ни в настоящето и перспективата за бъдещето. Скъпи читалищни дейци, просветители, наши учители, съхранете своята мъдрост, сила и човещина, и продължете със същия плам да ни учите да обичаме, да знаем и да помним!”

Поздравителен адрес по повод 160-тата годишнина на читалище „Заря-1858” изпратиха премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банов и българският еврокомисар Мария Габриел.

Най-голямото читалище в област Хасково е създадено през 1858 година от най-богатите и будни местни предприемачи. Оттогава досега читалището не е спирало дейността си. То е било в основата на създадения от Васил Левски Революционен комитет в Хасково. Днес читалището е стожер на духовността и самодейността в област Хасково с десетки школи, кръжоци, клубове, библиотека, музикални и танцови състави и певчески групи.

< Назад