27.11.2018

Народният представител от ГЕРБ Емилия Милкова поздрави авторите на изложбата „Другото лице на воините ни”

Пътуващата изложба „Другото лице на воините ни”, която е част от Националния календар, посветен на 100-годишнината от Първата световна война, беше открита в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” в морската столица. Експозицията е дело на кореспондентите на БТА във Варна и Видин Георги Генчев и Ирена Данаилова, които чрез 16 фотоесета предлагат различен поглед към драматичните исторически събития и съдбата на участниците в нея.

„Със своите човешки измерения изложбата има и възпитателен ефект. Тя говори по нов начин за героизма и патриотизма, за вярата и смелостта”, коментира народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ и дългогодишен директор на варненската библиотека Емилия Милкова, която бе сред гостите на събитието. Тя поздрави авторите, като пожела повече млади хора да се запознаят със задълбочения журналистически прочит на войната.

Георги Генчев благодари на Емилия Милкова за подкрепата и също изрази надежда, че фотоесетата ще бъдат полезни на учениците, а самата изложба ще стане място за открит урок по родолюбие. „Разказвайки за отделните войници, разказваме и за самата война. В експозицията, на която посветихме повече от две години изследователска работа, има много печал, но и много красота – красотата на младостта и храбростта на обикновените български войници. Всеки има в рода си участник във войната. Важно е да помним!”, сподели пред присъстващите Георги Генчев.

Той анонсира, че предстои изложбата да бъде показана и в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По-рано този месец експозицията беше официално представена в Народното събрание, където гостува по покана на народния представител Владимир Тошев, съдействал за реализацията на проекта заедно с областните управители на Видин и Варна.

Сред гостите на церемонията във варненската библиотека бяха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев и потомка на редник Стефан Хаджийски, чиято рота участва в тежки сблъсъци на бойното поле, изминавайки над 3000 км за 802 дни.

< Назад