23.10.2018

Народният представител инж. Клавдия Ганчева: Аргументите на БСП за вота на недоверие са самоцелни и не предлагат алтернатива

В проектобюджета за следващата година, финансовата рамка на Здравната каса се увеличава с 490 млн. лв. и се очаква да надхвърли 4 млрд. лв., съобщи народният представител и член на парламентарната Комисия по труда и социалната политика инж. Клавдия Ганчева. По думите й за личните лекари е предвидено увеличение на средствата с 18 млн. лв., за прегледи при специалисти – с 28 млн. лв. и със 7 милиона повече се предвиждат за изследвания. В сравнение с тази година, за 2019 г. са отделени 176 млн. лв. повече за болниците и 117 млн. лв. повече за лекарства.

С 13 % е намаляла задлъжнялостта на болничните заведения в рамките на тази година, информира още инж. Ганчева. Тя съобщи също, че през миналата 2017 г. е отчетено най-ниското ниво на детска смъртност в цялата история на демографската статистика в България. Има и трайно увеличение на средната продължителност на живота у нас.

„Здравеопазването е сектор, в който инвестираме много усилия. Но той се нуждае от надпартиен консенсус, вместо с днешна дата да се политизират дълго затлачвани проблеми. За съжаление виждаме, че колегите от БСП не познават нормативната уредба и нямат конструктивни и издържани решения, а отново си служат само лозунги“, коментира инж. Клавдия Ганчева, по повод искания вот на недоверие към правителството на тема здравеопазване. Тя припомни, че от БСП нямат и внесени предложения за законодателни промени в този сектор.

По повод едно от обвиненията, отправяни от левицата, че е допуснато роенето на много частни болници, инж. Клавдия Ганчева съобщи факти – през последните девет години най-много разкрити частни лечебни заведения има в периода 2013-2014 година. Тогава, по времето на кабинета „Орешарски“ са дадени разрешения за дейност на 21 частни болници. За сравнение през 2015 такива разрешения са три, през 2016 – шест, а през 2017 – пет.

Инж. Ганчева припомни, че през последните години спешната помощ среща сериозна подкрепа от Министерство на здравеопазването. Осигурените финансови средства за 2015 г. са 140 млн. лв., за 2016 г. – 153 млн. лв., а за 2017 г. парите са били 162 млн. лв. Промениха се и механизмите на заплащане на дейността, за да бъде обвързано с това, което извършват спешните отделения. Няма отлив на работещи от спешните приемни отделения, категорична е инж. Ганчева.

По повод предстоящите стъпки за оптимизиране на сектора, народният представител обясни: „Изграждаме единна национална здравна информационна система, която ще обедини информацията от всички изпълнители на медицинска помощ, която касае българския пациент. Тази система ще обедини регистри и институции, за да има електронен обмен на информация. Целим прозрачно и добре контролирано здравеопазване. Ще се въведе и електронна рецепта, електронно направление и електронно здравно досие. В момента се провежда търгът за електронна здравна система, която цели всичко да се цифровизира“.

По думите на народния представител от най-голямата парламентарна група, аргументите на БСП за вота на недоверие са самоцелни, не предлагат алтернатива и не почиват върху нормативни решения.

< Назад