14.09.2018

Народният представител д-р Венка Стоянова бе гост на Капанския събор „Здрав корен – жив дух”

Народният представител от ГЕРБ-Търговище и областен координатор на партията д-р Венка Стоянова бе гост на осмото издание на традиционния Капански събор "Здрав корен-жив дух", който се проведе в с. Садина, община Попово. Събитието бе организирано от Народно читалище „Съединение-1889” в с. Садина и Исторически музей – Попово и бе подкрепено от народния представител от ГЕРБ.

Капанците, пословично упорити и работливи, със самочувствието на наследници на запазени компактни маси прабългари,  се приемат за най-старото и най-чисто българско население спрямо останалите локални групи в района - хърцои, балканджии и добруджанци.

Над 300 души, дошли от областите Търговище, Русе, Разград и Силистра, взеха участие в конкурсната програма на събора, утвърен в годините като едно от значимите събития в културния календар на областта и региона. Програмата включваше както фолклорни изпълнения на състави към читалища, училища и пенсионерски клубове, така и демонстрация на народни обичаи  и занаяти, приготвяне и дегустация на традиционни капански ястия и др.

С пожелания за бъдещи успехи, народният представител Венка Стоянова връчи Диплом „За запазване и популяризиране на капанския фолклор”  на талантливата млада изпълнителка Ралица Ганева, ученичка в ОУ „Любен Каравелов”  гр. Попово. 

< Назад