14.01.2019

Народните представители от ГЕРБ-Перник присъстваха на откриването на фестивала "Сурва"

Перник отново е в плен на най-шумния и колоритен обичай „Сурва“. За местните жители нощта на 13-ти срещу 14 януари е най-чаканият момент в годината.Вълшебната нощ на „Сурва“ изживяха кметът на община Перник Вяра Церовска, народните представители от ГЕРБ Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, които с нескрито вълнение наблюдаваха живата и до днес новогодишна обредност.
"Сурова е традиция, която е в корена на българина и се радвам, че точно тук в Перник тя има своето продължение векове наред", сподели зам.-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Вечев. Той подчерта, че е изключителна красотата на традицията и на вярата, защото на Сурова никой не излиза в мразовитата нощ по задължение. Стотици хора се събират в центъра на населените места, пленени от красотата и магията на пъстрия и шумен зимен обичай.
На шумните спектакли се насладиха още зам.-кметовете на община Перник и общински съветници от политическа партия ГЕРБ.Зимният обичай „Сурова“ е характерен за селищата около Перник, Брезник, Земен и Радомир и е заложен в кръвта и в паметта на местните хора, а традицията се предава от баща на син и така от незапомнени времена. Вярването гласи, че колкото по-силно звънят хлопатарите, толкова по-далече ще избягат злите сили, за да проправят път на съзидателната човешка енергия и на вярата в една още по-плодородна и здрава годинаНародният обичай е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. От 2009 г. Перник е обявен за европейска столица на сурвакарските игри.

< Назад