18.08.2018

Народни представители от ГЕРБ-Бургас проведоха работна среща с пчелари в Поморие

По-добра координация между властите, така че да не се допуска земеделски производители с нерегламентирани действия да нарушават действащата Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне. Това бе една от най-важните теми, които народните представители от ГЕРБ-Бургас Ася Пеева, Ивелина Василева и кметът на Поморие Иван Алексиев обсъдиха по време на среща с пчелари в морския град. Дискусията се проведе и в рамките на шестото издание на фестивала „Мед, море и слънце“.

Пчеларите поставиха въпроса за по-ефективен контрол при пръскането на земеделски производители като водещ, обсъдени бяха още подкрепата чрез субсидии и по-гъвкави механизми за подпомагане на пчеларския бранш, начините за кандидатстване и за какво да бъдат предоставяне средствата. Сред идеите бе и тази земеделците да заделят средства за опрашителната дейност, които да бъдат преразпределяни.

„Успяхме да организираме тази среща с участието и на г-жа Василева, която е председател на парламентарната комисия по околна среда и водите. Винаги спазваме ангажиментите си, миналото лято отново имахме полезна дискусия. В рамките на Фестивала на меда научавам както за иновациите в сектора, така и за актуални проблеми и заедно да търсим тяхното решение.“, сподели Ася Пеева.

Кметът Иван Алексиев коментира идеята Общинска служба „Земеделие“ да спомага за по-добрия контакт и информираност между производителите и комуникацията и информираността. „Всички земеделски производители комуникират с тези общински служби, които са към Областна служба „Земеделие“. Те може да са свързващи звена и да им бъде вменено да държат контакт с производителите и кметовете. Това би могло да бъде  регламентирано по нормативен път“, поясни Алексиев.

Ивелина Василева потвърди важността от предложението на Европейската комисия за реформа на Общата селскостопанска политика за периода 2021-2027 г., която включва нивото на европейска подкрепа за националните програми по пчеларство да бъде увеличена от 36 милиона евро на година до 60 милиона евро. „84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. Във финансово изражение това са 14,2 милиарда евро годишно. Важно е да подкрепяме българските пчелари и тяхната продукция да бъде защитена и реализирана по най-добрия начин на пазара. Стъпка напред беше и частична забрана от ЕК на 3 инсектицида, известни като неоникотиноиди“, коментира Василева.

„Благодарим на представителите на ГЕРБ за диалога. Голяма подкрепа имаме и от община Поморие в лицето на кмета Иван Алексиев. Изложението е успешна формула за пчеларите да представят своята продукция не само на българските граждани, но и на стотиците чуждестранни туристи. Пчеларите в община Поморие се възползват и от регламентираното използване на безплатни земеделски земи за пчелни кошери“, споделиха представители на пчеларската общност.  Те отправиха покана към бургаските депутати и кмета Алексиев за нова среща в рамките на предстоящото изложение на мед и пчелни продукти в София на 24 септември.

Народните представители от ГЕРБ-Бургас обсъдиха с присъстващите пчелари и възможността да бъде отправен въпрос към земеделския министър в рамките на парламентарния контрол. Той ще бъде свързан с осъществения контрол до момента за спазване на разпоредбите за пръскане и дали има установени нарушения.

< Назад