28.11.2014

Министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев обсъдиха приоритетите на Варна с представители на ПП ГЕРБ от областта

Приоритетите за развитието на Варна бяха обсъдени в рамките на среща на ръководството и членове на ПП ГЕРБ от областта с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

По инициатива на кмета на града и областен координатор на ПП ГЕРБ-Варна Иван Портних, Лиляна Павлова и Красен Кралев се срещнаха с кметове, ръководители на структури и членове на ПП ГЕРБ във Варненска област. Пред тях регионалният министър увери, че магистрала „Хемус” остава топ приоритет на кабинета.

„Догодина обявяваме тръжната процедура за избор на изпълнител и се надявам до лятото тя да приключи. Стартираме с първите два ЛОТ-а – общо 60 км от Ябланица до разклона за Ловеч. Имаме решимостта да довършим и Шумен – Белокопитово. Този участък досега не е разплащан и за него се налага да бъде търсено финансиране в размер на 40 млн. лв. Паралелно с това ще проектираме и останалите километри от автомагистрала „Хемус” – от Ловеч до Белокопитово”, разясни Павлова. Тя постави акцент и върху друг важен ангажимен, който бе поет от ГЕРБ в рамките не предизборната кампания - Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Предвижда се тя да заработи от следващата година, като за изпълнението й в бюджет 2015 ще бъдат заложени 200 млн. лв. „Това ще бъде безвъзмездна помощ, която може напълно да преобрази старите блокове в панелните квартали”, коментира министърът. Тя поясни, че в рамките на програмата за санираните сгради ще бъдат изготвени и безплатни паспорти. „За втори път удължих срока за паспортизация”, припомни Лиляна Павлова и отбеляза, че процедурата е станала повод неуспели кандидат-депутати от региона да създават паника сред хората.

„Пред нас стоят и 2 ключови задачи – да отблокираме еврофондовете и да стабилизираме икономиката. Плащанията по ОП „Околна среда” вече се възстановиха, остава да отблокираме и програмата за регионално развитие. Надявам се, че ще се справим до края на декември”, прогнозира Павлова. Тя разясни, че правителството е изправено пред тежката задача да свие разходите и същевременно да подпомогне пенсионерите и хората в затруднено положение, в това число и като увеличи енергийните помощи. „Стабилизирането на икономиката минава през трудни решения, с които трябва да се осигурят 2,5 млрд. лв. за покриване на дупката в бюджета, станала в резултат на нереалистичното му планиране. Още 2,5 млрд. лв. са необходими за покриването на гарантираните влоговете на КТБ. 1 млрд. трябва да се осигури и за стабилизирането на банковата система. Като добавим и рефинансирането на стари дългове, сме изправени пред необходимостта от нов дълг от 8 млрд. лв.”, посочи Лиляна Павлова.

Спортният министър Красен Кралев на свой ред обяви плановете на правителството да издигне здравето на нацията на приоритетно ниво. „За първи път се разработва програма в такива мащаби. Тя вече бе представена в Брюксел и мисля, че сме на прав път, защото получи одобрението на водещи европейски партньори”, обясни Кралев. Той информира, че се предвиждат нов закон за спорта и по-голямо внимание за развитието на детско-юношеския спорт. „Спортът ни радва с купи и медали, но няма как да постигаме успехи в професионалния спорт, ако не се погрижим за децата си”, категоричен бе министърът.

Лиляна Павлова и Красен Кралев присъстваха на официалната церемония, с която във варненското село Тополи бе открит първият от седемте центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. В присъствието на много спортни деятели вчера кметът на града Иван Портних получи от спортния министър символичния ключ за Юнашкия салон, а с приемо-предавателен протокол държавата прехвърли безвъзмездно на общината собствеността на емблематичната сграда.

< Назад