19.03.2021

Министър Танева: Сектор „Пчеларство" е с най-високия дял на биологично производство в страната

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 28 МИР-Търговище и министър на енергетиката Теменужка Петкова, и кандидатът за народен представител Митко Стайков, присъстваха на откриването на предприятие за мед в село Алваново, Област Търговище. „Емблематичното за сектор „Пчеларство" е, че той е с най-висок дял на биологичното производство в България. Близо 30% от него е органично производство. Независимо от всички трудности, секторът има чувствителен ръст на производството през 2019 г. спрямо предходната. През пандемичната 2020 г., включително и с невижданата суша в страната, нивата на производство сравнително се запазиха“, заяви министър Танева. Тя посочи, че Национална програма по пчеларство 2020-2022 г. стартира с най-високия до сега бюджет от 22,5 млн. лв. По думите й, първите приеми по Програмата са приключили и всички договори са подписани с одобрените кандидати. „Предложихме, във хода на разработване на Стратегическия план за новия програмен период след 2023 г., сектор „Пчеларство" да бъде подпомаган и от мярка „Агроекология и климат". Подпомагането ще е директно и в две направления", допълни земеделският министър.
Водачът на листата Теменужка Петкова поздрави ръководството на компанията за смелостта да инвестират в модернизация на предприятието във време на пандемия. „За нас като правителство един от основните ни приоритети винаги е бил създаването на добри условия за бизнеса. Ако хората ни гласуват за пореден път своето доверие, ще продължим да работим и ще надграждаме условията за развитие на българския бизнес. Това ще доведе до откриване на нови работни места и осигуряване на добри доходи на трудещите се", заяви министърът на енергетиката.
Предприятието е финансирано по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства" от ПРСР 2014 – 2020 г. Инвестицията е за изграждане на стопанска сграда за първичен добив на мед и закупуване на оборудване, техника и инвентар. Финансово подпомагане е в размер на над 465 хил. лв.

< Назад