16.03.2017

Менда Стоянова, ПП ГЕРБ: Дойде ли БСП на власт, ще станем още по-бедни

Медия: Вестник „Марица“

-Г- жо, Стоянова, ниските доходи е най-болният въпрос у нас. Какво ще направи ГЕРБ, за да не сме на опашката в ЕС?

-Ние предвиждаме средната работна заплата за страната да стигне 1500 лева, а минималната да стане 650 лева до края на мандата, което означава 50 лева ръст на година. Тези цифри са реални за разлика от щедрите обещания на нашите опоненти, които безогледно лъжат, за да спечелят избиратели. Само че ако те дойдат на власт, пак ще има огромно разочарование, каквото сме вече преживявали неведнъж при всички правителства на БСП. Финансовата политика на ГЕРБ е сигурна. Не забравяйте, че само за две години и половина от управлението на ГЕРБ минималната заплата рязко нарасна с над 60%, чувствително се увеличи и средното възнаграждение. В програмата изведохме образованието като един от основните приоритети и гарантираме двойно увеличение на заплатите на учителите и то веднага, максимално бързо. Така учителите ще могат да бъдат спокойни и да се отдадат на професията, която ще стане привлекателна и за младите кадри. Едновременно с това изискванията към учителите ще са по-високи, а мерките спрямо родителите, чиито деца не посещават училище, много по-строги. Те ще бъдат лишени от всички социални помощи, защото неграмотността и бедността вървят ръка за ръка.

-Как ще накарате частните фирми да плащат 1500 лева средна заплата?

-Когато се повишават приходите и печалбата  на частните предприятия, вдига се и нивото на заплащането. Това е възможно в условията на конкуренцията и намаляване на безработицата. Тази тенденция особено явно пролича през 2016 г. в областите със силно развита икономика - София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, където в края на годината беше отчетен сериозен ръст на средната работна заплата. За съжаление има региони без бизнес и съответно с много ниски възнаграждения. Тук е мястото на държавата да се намеси и да ги подкрепи, доколкото е възможно в свободно пазарно общество.

 

-В какво се изразява тази подкрепа?

-В конкретни мерки - увеличение на стимулите за инвеститорите, изграждане на съпътстваща инфраструктура, улеснени условия за бизнеса и намаляване на административни пречки. ГЕРБ предвижда в програмата си няколко неща в тази посока. Първо, изграждане на още пет икономически зони в страната по принципа на пловдивската Икономическа зона Тракия, която успешно привлича инвеститори и благодарение на която безработицата в региона е под 3%. Второ, приемане на специален закон за административни услуги, който ще изисква от чиновника сам да набавя всички необходими документи чрез информационната база на другите държавни и общински институции. Например, ако подадете заявление за издаване на разрешително за строеж, всички документи, за които сега обикаляте различни кабинети, ще се набавят по служебен ред. Паралелно с това със закон ще бъдат въведени още две условия -  кратки срокове и „мълчаливото съгласие“. Ако една институция не отговори в срок, ще се счита, че отговорът е положителен. Мисля, че тези промени значително ще улеснят бизнеса.

-Докога ще гладуват пенсионерите с доходи под 200 лева?

-За съжаление в първите години на прехода много от хората не се осигуряваха. Това е едната страна на проблема. Другата е, че пенсионният модел, въведен от правителството на Иван Костов, не оправда очакванията. Сега виждаме, че осигуровките изобщо не достигат за плащане на пенсиите и се налага държавата да добавя половината от средствата. Тоест над 4,5 млрд. лева се доплащат на пенсионерите от данъците. Трябва да се намери механизъм, по който ножицата между най-ниската и най-високата пенсия постепенно да бъде намалена. Това би могло да стане само чрез периодическо преизчисляване на пенсиите към по-късен осигурителен период. Примерно парите на пенсиониралите се през 2005 г. да бъдат преизчислени към дохода за 2015 г. Мисля, че е редно да има справедливост - пенсията да бъде съобразена с приноса, стажа и осигуровките, които хората са внасяли.

 

-Патриотите обещават 300 лв. минимална пенсия. Не смятате ли, че звучи обнадеждаващо?

-За мен тези приказки, които се сменят в зависимост от конюнктурата, са поредна предизборна лъжа. Така, без никаква икономическа обосновка и реални дадености, реформа не се прави. Същите хора, между другото, при разглеждането на бюджета за 2017 г. искаха отмяна на  плоския данък, който ГЕРБ категорично запазва. Да не говорим, че увеличението на минималните пенсии на 300 лева, колкото получават хората с по-големи осигуровки и стаж, би довело до въпиеща несправедливост и би настроило пенсионерите едни срещу други.

-Вашите опоненти вкупом казват, че в държавата има пари, но те се крадат и корупцията у нас е страховита. Защо се налага това мнение в обществото?

-Това е грозна манипулация и тя е особено удобна за  БСП, защото ГЕРБ е най-силната партия в България и управлението ни не може да бъде оборено от нито една друга политическа сила. ГЕРБ няма алтернатива за по-добра и стабилна политика. Затова нашите опоненти правят голословни внушения за кражби и корупция, като по този начин подронват имиджа на България пред света. И ние можем да говорим в същия стил, но за разлика от тях - с конкретни факти. Ще ви посоча само един пример. Приходите в бюджета по времето на управлението на БСП и кабинета „Орешарски“ бяха годишно с 2 млрд. лева по-малко, отколкото при правителството на ГЕРБ през 2015 и 2016 г. Питам - къде бяха тези милиарди? В паралелната държава ли, за която говори БСП? Или в паралелната държава на БСП и ДПС? Факт е, че когато те управляваха, тези пари ги нямаше. А сега, благодарение на намаляване на контрабандата, изваждане на икономиката от сивия сектор и ефективната работа на приходните агенции и през двете години на управлението на ГЕРБ имаме с 2 млрд. лева в повече в бюджета, отколкото са били по времето на кабинета на  БСП и ДПС. Явно тези приходи са отивали в техните джобове, докато са били на власт.

-Изправени сме пред две хипотези - дясно правителство с ГЕРБ и ляво с БСП. Каква е разликата за нас, хората?

-Огромна. ГЕРБ ще продължава да води стабилна политика, защото всички мерки, предвидени в програмата ни, са подготвени на базата на реално развитие на икономиката в страната и в контекста на европейската интеграция. Ако БСП се домогне до властта, това означава за година-две да раздадат събрания от ГЕРБ фискален резерв в размер на 14 млрд. лева и след това да се оправя кой както може. Хората пак ще излязат на улицата - гневни, отчаяни и още по-бедни. Всички правителства на комунистите в годините на прехода се провалиха, затова не бива да имаме къса памет.

< Назад