05.02.2020

Менда Стоянова: България има златен лев, вързан за еврото. Няма основание за притеснение, твърдо си запазваме валутния курс

Медия: вестник „Марица”

Г-жо Стоянова, в каква степен промяната на закона за БНБ и решението, гласувано миналата седмица в парламента, гарантират финансовата стабилност в България в чакалнята на еврозоната и след смяната на лева с евро?

- Няма никакви съмнения за финансовата стабилност на страната. Различни икономисти и анализатори в кавички тиражираха доста спекулации с цел да създадат паника и недоверие сред хората. С текста за промяна в закона за БНБ, който беше приет на първо четене в комисията, синхронизираме на сто процента нашето законодателство. Неслучайно ЕЦБ /Европейска централна банка/ даде положително становище, че сме изпълнили всички законови разпоредби. Това е ключова стъпка, за да продължат преговорите  за влизането в ЕРМ - 2 /валутен механизъм/ и респективно в еврозоната. С решението си Народното събрание определи мандат на двамата ни представители - министъра на финансите и шефа на БНБ, които участват в преговорите, при никакви обстоятелства да не променят позицията ни за курс на еврото към лева от 1,95583, включително и през времето, когато България ще бъде в ЕРМ - 2. В решението е записано още едно условие - че България няма да участва в механизма, ако курсът е различен. Пътят, по който сме поели, е изключително важен.

Критиките към вас са основно заради това, че този сериозен въпрос се решава през друг закон, в случая за БНБ, и без дебат. Защо толкова се бърза?

- Преговорите за ЕРМ -2 се водят от три години. Шефът на БНБ обясни, че през цялото време той и финансовият министър се опитвали да убедят, че няма нужда от подобна законова промяна, тъй като от 23 години имаме фиксиран курс през валутния борд. Затова до последно не сме синхронизирали тази разпоредба. Но юристите на ЕЦБ категорично заявиха, че трябва да приемем този текст, и затова се наложи да го внесем по-бързо.

Нелепо е поведението на БСП да не гласуват

решението ни само с този аргумент. Мисля, че БСП се опитва да избяга от отговорност, въпреки че на своя конгрес те подкрепиха намерението България да стане част от еврозоната. С действията си левицата се опитва да минира този процес. Вероятно искат да изглеждат в очите на своя електорат като остра опозиция, независимо от това, какъв въпрос се разисква. Убедена съм, че е важно всяка политическа сила в България да бъде изключително отговорна и да поставя на първо място икономическото развитие на страната и интересите на българския народ.

Хората се притесняват, че ще бъдат ощетени с въвеждането на евро. Доколко са защитени интересите ни при положение, че дори и много по-силни държави в ЕС преживяха кризи при смяна на валутата?

- България е във валутен борд, с фиксиран курс и в момента всеки гражданин и всяка фирма могат да обърнат левовете в евро, без да сме приети в еврозоната. БНБ поддържа резерв в евро, който е 160 процента от цялата левова маса в страната. Това означава, че ние имаме златен лев, вързан към еврото. В този смисъл при ясната гаранция, че това ще бъде обменният курс на лева към еврото, не виждам причина за подобни страхове. Хората помнят преди 23 години какво се случи, за да се наложи да влезем във валутния борд. Но не е лошо да си спомнят по време на чие управление беше допусната тогава главоломната инфлация. Политици от това управление и сега са на сцената и се осмеляват да дават критични становища по темата.

Няма да говорим за  Великобритания, която до последния миг в ЕС беше си запазила националната валута. Но и Чехия си остави кроната. Защо България трябва задължително да се откаже от лева?

- Чехия, както и Румъния нямат валутен борд. Техните централни банки имат суверенното право да печатат крони и леи. Но какво се случва в Румъния? Лявото правителство иска да повишава заплати и пенсии и го прави с декрет, без да си прави сметка дали има средства, защото централната банка печата леи и осигурява плащанията. Но в резултат на това се вдига инфлацията и народът плаща сметката. До преди 23 години и ние имахме подобна политика и много добре знаем на чий гръб тя се отрази. Валутният борд беше въведен, за да не се стига до тези катаклизми. Нямаме право да печатаме левове, без да имаме покритие с евро. Единственият път, за да излезем от борда, е да приемем еврото. Тогава паричната маса ще се контролира съвместно от ЕЦБ и БНБ.

Каква е ползата от влизането ни в еврозоната?

- Българската икономика ще получи сериозна и положителна перспектива. Доверието на инвеститорите категорично ще се повиши, дори и когато България бъде приета в ЕРМ - 2. Страната ни ще има по-висок кредитен рейтинг, което гарантира много по-добри възможности за бизнеса, а оттам и за повишаване на доходите на хората.

Кога ще се случи това?

- Преговорите за ЕРМ - 2 са на финала, те вървят добре и се надяваме до няколко месеца да стане ясно дали ще получим съгласието на ЕЦБ и всички страни в еврозоната България да влезе в чакалнята. Засега нямаме индикации, че някой би гласувал против. Шансът е голям, направили сме всичко, което от нас се изискваше. Ако това се случи, България ще престои в този валутен механизъм минимум две години, като си оставаме с валутен борд.

А решението за влизането в еврозоната зависи само от нас.

Дания например е в чакалнята от много години, защото управляващите смятат, че страната не е готова за прехода. Според негласните правила доходите на населението трябва да достигнат 60 процента от средноевропейските, за да бъде по-ефективен стартът за влизането в еврозоната.

Общинският съвет даде мандата на кмета Здравко Димитров да води преговори за заем от Европейска инвестиционна банка. Може ли Община Пловдив да изплаща кредит от 120 млн. лева при положение, че не се предвижда съществено увеличение на собствените приходи в бюджета?

- Големите общини като София, Пловдив, Бургас, Варна няма как да правят инвестиции в големи инфраструктурни проекти без заемни средства. Собствените приходи дори и на София не са достатъчни, за да ги плащат. Трябва да се търсят други финансови източници, включително банков заем и финансиране от европейски фондове, които ЕС предлага директно, извън оперативните програми. Много е важно екипът на Община Пловдив да намира такива възможности. Изгодни са кредитите от Фонда на фондовете, който гарантира заеми при облекчени условия. Не бива да забравяме и помощта на правителството, което отпуска средства на общини, изготвили проекти. Условията на ЕИБ за заем на Община Пловдив са добри, но трябва да сме наясно какво ще финансираме и да убедим пловдивчани, че даден проект ще реши дългосрочни проблеми на града -

било в сферата на трафика или за съфинансиране на водния цикъл.

Когато има консенсус, не би имало обструкции към банков заем. В случая става дума за кредитна линия до 120 млн. лева и общината като че ли сложи каруцата пред коня - малко прибързано обяви размера на кредитната линия, вместо първо да представи проектите. Това са много пари, макар че съобразно правилата на закона за общинския дълг има право да ги вземе. Но в следващите 25 години блокира възможността да търси друго кредитиране. Аз съм за търсене на допълнително финансиране, включително и  кредитиране при изгодни условия. Това обаче трябва да става с консенсус, защото става дума за изплащането от нашите данъци, и да се започне с проект.

- Според Lас кои са най-важните проекти за Пловдив?

- Консенсус би могъл да се постигне за проекти, които биха отпушили трафика в Пловдив - нов мост над Марица, подлез "Модър - Царевец", инфраструктурата, която общината трябва да изгражда за пробива под Централна гара.

 

< Назад