03.03.2015

Мария Габриел: Засиленото сътрудничество и обмена на добри практики са важни елементи в борбата срещу тероризма

В Комисията по външни работи на Европейския парламент беше представено проучване относно последиците от терористичната организация „Ислямска държава” в страните от Магреб и Машрек. В последвалата дискусия, ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел подчерта необходимостта от насърчаване изграждането на демократични държави и зачитането на върховенството на закона, което е важна предпоставка за стабилизирането на региона на Средиземноморието.

 

„Усилията в краткосрочен план трябва да бъдат засилени, особено по отношение сътрудничеството с Арабската лига и борбата с тероризма. Нужно е да подпомогнем Арабската лига да разработи свой собствен механизъм за мир и сигурност, но е нужна и воля от страна на самите арабски държави да укрепят сътрудничеството си в рамките на Лигата. За напредък в борбата срещу тероризма са необходими конкретни мерки, по-специално в обмена на добри практики. В този контекст, Съюзът за Средиземноморието може да бъде платформата за обмяна на опит както на политическо, така и на оперативно равнище”, заяви Мария Габриел.

 

Тя подкрепи идеята за създаване на постоянна контактна група, която да подпомага работата на специалния представител на ООН за Либия Бернардино Леон, така че Либия да не повтаря сирийския случай в региона на Средиземно море.

 

Накрая Мария Габриел привлече вниманието към по-широкото сътрудничество в борбата срещу тероризма между ЕС, Арабската лига и Африканския съюз. „Многостранното сътрудничество е необходимо, за да се предотврати разпространението на терористични групи към останалата част на африканския континент през региона на Сахел.”, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

< Назад