20.11.2015

Мария Габриел в Русе: Насилието над жените не е личен проблем, а проблем на цялото общество

Трима известни мъже от Русе от света на спорта и изкуството станаха посланици на кампанията

 

Насилието над жените е тежък проблем, за решаването на който са необходими три неща: воля, разум, единност. Воля за промяна, разум за ефективни действия, единни усилия от институции, организации и граждани. Осъзнавайки мащабите на насилието над жените и вредата, която нанася на всички общества, можем да изведем борбата с него до успешен край. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел при откриването на конференцията в Русе „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието”. Конференцията е част от едноименната национална кампания, която Мария Габриел стартира преди два месеца в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”.

 

Специален гост на дискусията в Русе беше Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България. Тя представи израелският опит в борбата с насилието над жените и изключително успешния проект в Израел, насочен към работа с мъжете насилници. „По въпроса с насилието над жените всички сме в една лодка. Общите международни усилия са единственият начин за ефективна борба с това ужасяващо явление”, заяви посланик Лилиан.

 

В конференцията участваха още кметът на Русе Пламен Стоилов, народният представител Светлана Ангелова, представители на МВР, Окръжна и Районна прокуратура, неправителствени организации, ръководители на училища и университети, младежки сдружения и други. В силно послание към участниците, кметът Стоилов подчерта, че когато става дума за насилие над жени в семейството и децата, всъщност става дума за престъпление. „Успехът в битката с това престъпление се заключава в засилена превенция и говорене без страх по темата. Само чрез публичност, обединение на всички институции можем да се справим с този кошмар. Насилието се възпитава и затова не трябва да разглеждаме насилието като изолиран случай, а като част от форма на насилието въобще”, заяви кметът Стоилов.

 

Силен акцент в дискусията беше участието на мъже от Русе от света на спорта и културата като посланици на кампанията – председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, актьорът Енчо Данаилов (бате Енчо) и хореографът Богдан Донев. Те призоваха жените да не се страхуват да говорят, когато са преживели насилие. Като друг важен момент отбелязаха необходимостта от формиране на добрите модели за поведение и отношение към другия пол в семейството още в ранна детска възраст.

 

Изключително динамични дискусии следваха всеки един от тематичните панели. Изведени бяха идеи и препоръки за ефективни мерки в борбата с насилието над жените. В заключение Мария Габриел обобщи, че голямата цел на националната кампания е допълване на съществуващото законодателство и подписване на Истанбулската конвенция, даваща основна защита на жените от насилие. „Предизвикателствата са много, но ключовите са жертвите да проговорят за проблема, ефективна правна помощ за пострадалите, разпознаване на домашното насилие, координация и взаимодействие между институциите, промяна в нагласите в обществото и отхвърляне на стереотипите. Отговорът на тези предизвикателства е именно в непрекъснатите дискусии по темата, защото добрата информираност води до по-голяма чувствителност към проблема, до нетърпимост към него, а оттам до мерки за неговото решаване.”, заключи Мария Габриел

 

 

< Назад