26.11.2015

Мария Габриел: Срещата на върха във Валета е повратна за ЕС и Африка, но предизвикателствата все още остават

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел взе участие в пленарен дебат с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Фредерика Могерини, посветен на резултатите от двете срещи на високо равнище: срещата на върха между ЕС и Африка по въпросите на миграцията във Валета и Г-20 в Анталия. Двете срещи имаха за основна цел да бъде постигнат напредък в преговорите по въпросите на миграцията и сигурността.

В коментар относно заключенията от срещата на върха във Валета Мария Габриел припомни нейния  дългогодишен призив за създаването на истинска дипломация на миграцията. „Срещата на върха във Валета е крайъгълен камък за въвеждане на общи и многоизмерни политики в международното сътрудничество в областта на миграцията. Тя трябва положи основата за постоянен и балансиран диалог с нашите партньори от Африка, но и с ключовите партньори от Средиземноморието и Близкия Изток. Само така ще можем да посрещнем общите ни отговорности“, подчерта Мария Габриел.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент приветства приетия в Малта план за действие и очерта някои насоки за размисъл. „Повечето от поетите ангажименти отразяват целите на политиката за развитие на ЕС от последните години. Въпреки това 11 Европейски фонда за развитие не бяха достатъчни да овладеем настоящия миграционен поток. Ето защо нашата политика за развитие трябва да бъде по-ефективна в икономически план. Това трябва да се има предвид при предстоящата ревизия на Споразумението от Котону", отбеляза тя.

Българският евродепутат подчерта три ключови аспекта. На първо място тя настоя за по-нататъшна подкрепа за изграждане на капацитети от регионални организации като Африканския съюз. Това ще подпомогне борбата с първопричините на миграцията и в частност превенцията на конфликти. На второ място Мария Габриел наблегна на необходимостта от заздравяване на връзките между мигрантите и общностите в техните родни страни. "Трябва да гарантираме, че фондовете на ЕС имат реален принос в развитието на страните на произход", изтъкна тя. Не на последно място Мария Габриел повдигна темата за циркулярната миграция. "Не може да възпрем хората, които бягат заради бедност и конфликти в техните страни. Но сме задължени да мислим в посока на това как в краткосрочен и дългосрочен план да създадем ефикасни стимули за връщането им. Развитието на Африка зависи от развитието на човешкия потенциал, който е първият икономически ресурс на континента",  заключи Мария Габриел.

 

 

 

< Назад