22.10.2014

Мария Габриел призова Жан-Клод Юнкер за бързо разрешаване на въпроса с приемането на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент гласува с мнозинство състава на новата Европейска комисия начело с Жан-Клод Юнкер – 423 гласа „за”, 209 „против” и 67 „въздържал се”. Преди гласуването, председателят Юнкер представи официално своя екип и програмата си по време на дебат с евродепутатите.

 

Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, привлече вниманието на Юнкер към няколко предизвикателства.

 

На първо място тя отбеляза предизвикателството за съгласуваност между вътрешната и външната политика на ЕС. "Казвам „Да” на по-ефективна Комисия, но това изисква повече съгласуваност между вътрешната и външната политика, по-добра координация и повече солидарност между страните-членки. Това са необходими елементи за справяне с предизвикателства като Енергиен съюз на ЕС и онези, които са в контекста на външната политика”, заяви Мария Габриел.

 

На следващ ред тя отбеляза необходимостта от всеобхватен  подход на новата ЕК към миграцията. Според нея е нужна истинска миграционна дипломация на основата на засилен диалог и сътрудничество със страните на произход и на транзит, особено със страните от Южното Средиземноморие. Мария Габриел наблегна също на значението на интелигентната визова политика, която да подпомага икономическите цели на ЕС.

 

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП припомни важността за справяне със съществуващото усещане за различни категории европейски граждани. Тя прикани председателя на Комисията да потвърди подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и да продължи да защитава свободата на движение на хора.

 

Накрая Мария Габриел призова за ясен ангажимент на новата ЕК по отношение правата на жените и равенството на половете.  "България предложи жена като кандидат за комисар - Кристалина Георгиева. Ние се гордеем с нейните професионални качества и умения. Икономическият растеж е сред основните приоритети на новата Европейска комисия, но той е невъзможен без използването на икономическия потенциал на жените. Надявам се, че Вие, г-н Юнкер, и Вашият екип ще насърчите реализацията на този потенциал",  заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП.

 

< Назад