14.05.2023

Мария Габриел: Предлагам експертен кабинет с хоризонт от една година

По време на срещите с партии ще предложа експертен кабинет с хоризонт от 1 година. Това обяви на брифинг Мария Габриел, която е предложението на ГЕРБ- СДС за министър - председател и допълни, че от утре започват преговори с парламентарните сили. "За всички е ясно, че следващата стъпка за разговори за съставяне на правителство ще бъде за формат, който изключва думата коалиция. То може може да бъде само експертно. Смятам утре сутринта да предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно, за 1 година, на основа на приоритети, работещо правителство. И имена на хора, които ще могат да доведат до успешни резултати приоритетите, които споделих, обвързани с ясни срокове и с ясни ангажименти", коментира Габриел. Тя увери, че до момента не е обсъждала с никоя партия персонални назначения.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обясни защо повече няма да се водят разговори с ПП -ДБ и определи отношението им като обидно.
"До този този момент освен с ПП и ДБ с никоя друга партия не сме говорили защото вложихме всичко да се случи с тях. Получихме какво? Всеки ден някакви шикалкавения. Измислени пътувания в чужбина. Ние работим. Ще си съберат органите и ще ни кажете, но ние утре в 15 часа трябва да знаем дали г-жа Габриел ще отиде да вземе мандата, има ли шанс да се направи правителство или вкарваме България в катастрофа”, обясни Борисов. ,,Г-жа Нинова, г-н Карадайъ, г-н Трифонов утре трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме г-жа Габриел. Точка. Просто, ясно и разбрано. Няма коалиции, няма да им дадем да ни привързват ДПС, БСП и Слави Трифонов, защото с 2 от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор. И с БСП, и с ИТН. Защото аршинът е двоен. И тук ще търсим отговорността от всички”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

< Назад