13.10.2016

Мария Габриел: Хармонизацията в събирането и анализа на данни е ключова за опазване здравето на пчелите

12.10.2016, Брюксел - Евродепутатът Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ), която е председател на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите“ в Европейския парламент, организира дискусия с представители на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) относно мониторинга и оценката на здравето на пчелните колонии в ЕС. На срещата бе представен и воденият от EFSA проект MUST-B, чиято крайна цел е разработването на софтуерен инструмент за оценка на комбинираната заплаха за пчелните семейства в естествената им среда.

 

Мария Габриел очерта основните изводи, направени по време на тазгодишното издание на Европейската седмица на пчелите и опрашването, която организира през юни в Европейския парламент. На първо място е липсата на хармонизация в събирането и анализа на данни за здравето на пчелите. Вторият основен извод е, че смъртността при пчелите се обяснява с множество фактори, за които се знае много малко, особено за начина и степента им на влияние върху пчелните колонии.  В този контекст Мария Габриел наблегна на необходимостта от цялостен подход, по-добро сътрудничество и координация между заинтересованите страни, както и повече проекти като MUST-B.

 

Многогодишният проект MUST-B  цели именно разработването на цялостен подход към оценката на риска от множество стресови фактори при медоносните пчели, а крайната цел e разработването на софтуерен инструмент, който да оценява комбинираната заплаха за пчелните семейства в естествената им среда от паразити, инфекциозни агенти, пестициди и други стресови фактори. Проектът предвижда хармонизираното събиране на данни и анализ на методите и инструментите заедно с поуките от предишни големи проекти от такъв тип да послужат за научна основа за ръководство по управление на кошерите.

 

По време на срещата бе представен и блога EFSA4Bees, който осигурява пространство за диалог със заинтересованите страни и достъп до актуалните новини относно здравето на пчелите.

 

< Назад