18.10.2014

Мария Габриел, ГЕРБ/ЕНП: Имаме нужда от обща политика в областта на миграцията

Българският евродепутат Мария Габриел, като зам.-председател на Групата на ЕНП, отговарящ за евро-средиземноморските отношения, взе участие в срещата и дебата по въпросите на миграцията, която се проведе в Европейския парламент. Дебата бе в рамките на първата среща на Комисията по политически въпроси, въпроси на сигурността и човешките права на Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието.

 

След презентацията от представител на Европейската комисия, последва оживена дискусия за миграцията между участниците в срещата, в рамките на която Мария Габриел продължи да отстоява нуждата от обща политика в областта на миграцията. „Трябва да разграничим от една страна икономическите мигранти и от друга страна, бежанците. За първата категория е необходимо засилване на сътрудничеството със страните на произход. Към втората трябва да покажем солидарност. Следва също да се насърчи т. нар "циркулярна миграция", която позволява да се ограничи незаконната миграция и да се задоволят нуждите на европейския пазар на труда и да има позитивен ефект от миграцията за страните на произход", коментира още Мария Габриел от ГЕРБ.

 

Според ръководителя на българската делегация в ЕНП е необходима по-добра съгласуваност между вътрешната и външната политика на ЕС и борбата с трафика на хора, тъй като тя е в основата на доверието в нас и на нашата легитимност. „Трябва да преодолеем многобройните различия и дори противоречия между ЕС и отделните страни-членки и да гарантираме по-голямо допълване и свързаност между политиката в областта на миграцията и останалите дейности и политики на ЕС във външната дейност", коментира още Габриел.

 

Борбата с трафика на хора, включително и трафика на мигранти, също следва да бъде издигнат като приоритет, убедена е Мария Габриел.

< Назад