05.03.2015

Мария Габриел, ГЕРБ/ЕНП: Алжир има ключова роля като медиатор при разрешаването на конфликти в Средиземноморския регион и Сахел

Членовете на Работната група на ЕНП Евромед, председателствана от Мария Габриел, проведоха дискусия с посланика на Алжир към ЕС Амар Белани относно посредническата роля на Алжир в процесите за постигане на траен мир и стабилност в региона. Очертана беше необходимостта от засилено сътрудничество между ЕС и Алжир в области като миграцията, сигурността, борбата срещу тероризма и радикализацията.

Посланик Белани припомни историческите елементи, постепенно довели до превръщането на Алжир  в ключова държава при разрешаването на конфликтите в Средиземноморския регион и в региона на Сахел: освободителното движение и необвързаност по време на Студената война. Страната винаги е отстоявала мирното уреждане на спорове, както и намирането на местни отговори на африканските проблеми с подкрепата на европейските страни. Амар Белани наблегна и на стъпките, довели до подписването в Алжир на мирно споразумение между правителството на Мали и няколко въоръжени групировки, както и до предложението за алжирска медиация при конфликта в Либия. В този контекст посланикът призова партньорите от международната общност да подкрепят изцяло усилията на специалния представител на ЕС за региона на Южното Средиземноморие Бернардино Леон.

Мария Габриел подчерта важността от продължаване на мобилизирането на средства за борба с терористичните групировки, включително от Арабската лига и Африканския съюз, за да се осигури истинска международна реакция. Българският евродепутат от ГЕРБ препоръча Алжир да засили допълнително своето влияние като медиатор в рамките на тези две международни организации.

 

< Назад