02.02.2022

Мария Белова: Стига анализи, време е за реални действия

Три пъти по-високи сметки за ток ще платят общините от област Сливен през януари. Все по-тежка става обстановката заради високите цени на електроенергията. Проблемът касае всички общински структури, училища, детски градини и ясли, социални услуги, болници. Много фирми от област Сливен затварят или съкращават персонала си, за да могат да оцелеят. Това заяви на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Мария Белова.
„Сега не е време за анализи от страна на правителството, а за реални действия. Защото ситуацията в цялата страна е критична, нашият регион не е изолиран случай, училища, болници, социални домове са на ръба на оцеляването“, каза Белова.
Тя призова колегите си от всички парламентарни групи в Народното събрание, да подкрепят предложението на ГЕРБ-СДС за въвеждане на компенсаторен механизъм за социалните, здравни и обществени организации, засегнати от цените на тока. „Ние от ГЕРБ-СДС предложихме държавата да заплати на 100% разликата между прогнозната пазарна цена към 1 юли 2021 година и средно-месечната цена ден напред, която е няколко пъти по-висока. Компенсациите са насочени за общините, общинските предприятия и търговски дружества, детските градини, яслите, социални услуги, молитвените храмов, болниците, училищата, университетите и университетските общежития, музеите, библиотеките, читалищата, театрите и културните институти. Предложението е те да важат за шест месеца и да влязат в сила със задна дата – от 1 януари 2022 г.“, каза още Мария Белова.
Сметката на община Сливен за декември 2020 година е била 120 000 лв. За декември миналата година сумата е три пъти по-висока или с 200% повече, и достига 320 000 лв. Това каза кметът на Сливен Стефан Радев. Той уточни, че все още се очакват компенсациите за декември, които ще са 40 000 лв. „Надявам се, че народните представители ще подкрепят предложението на парламентарната група на ГЕРБ – СДС за държавна помощ, за да се избегне този финансов удар и да продължим да работим нормално“, каза Радев.
В община Твърдица увеличението на сметката за електричество също е три пъти, каза кметът Атанас Атанасов. От 13 000 лв. през септември, на 41 192 лв. през декември. Без помощта на държавата, общините няма да се справят, заяви Атанасов и допълни, че допълнително утежнение е липсата на държавен бюджет за 2022 година. „Кметовете сме в капан. От една страна са високите сметки за ток, а от друга ограниченията, които ни налага Законът за публичните финанси. Нужни са незабавни действия от страна на държавата“, категоричен е Атанас Атанасов. В момента се работи по техническата възможност за въвеждане на режим на уличното осветление в общината.
От своя страна кметът на община Нова Загора Николай Грозев също приветства предложението на ГЕРБ-СДС за въвеждането на компесаторен механизъм и изрази надежда, че то ще бъде гласувано и прието в Народното събрание. През декември 2020 година разходът за електроенергия е бил 42 000 лв., а през декември 2021 г. е 117 000 лв. Увеличението е с 300 процента, каза Грозев. Според него предвидената в момента компенсация от държавата в размер на 30% няма да реши проблемите на общините. За да се облекчат сметките за ток от 4 януари от община Нова Загора са въвели режим на уличното осветление. Разработен е проект за изграждането на фотоволтаична централа за собствено потребление.
В община Котел обстановката не е по-различна от тази в останалите общини, каза зам.-кметът Шериф Куванджъ. Три пъти по-висока е сметката за ток на общината. „С 65 000 лв. повече сме платили през декември 2021 г. спрямо същия месец на 2020 г. Ако се направи калкулация за 12-те месеца на 2022 година ще се окаже, че община Котел ще трябва да плати 780 000 лв. повече. Общини като нашата няма как да осигурят такива суми. Държавата задължително трябва да ни подпомогне и да бъдем компенсирани, защото така не може да продължава“, каза още Куванджъ.
Кметовете се опасяват, че с въвеждането на режим на осветлението ще се увеличи битовата престъпност.
„Видно е, че общините нямат никаква друга възможност, освен ограничение на уличното осветление, за да компенсират сметките за електричество. Необходимо е решение на Народното събрание. Парите са налични, но трябва административен капацитет за тяхното управление“, каза Мария Белова. Тя призова народните представители от област Сливен да подкрепят предложението на ГЕРБ- СДС за компенсиране на общините.

< Назад