08.12.2016

Мария Белова: ГЕРБ е системна партия, която следва ангажиментите си и не дава популистки обещания

Медия: „Радио К2“

Мария Белова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член  на Комисиите по земеделието и храните и за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Какъв ще бъде изходът от сегашната политическа криза?

„При тези резултати от президентските избори, последвалата оставка на правителството, завъртялата се рулетка с даване на мандати и неусвояване на мандати, вие, народните представители с какво се занимавате в Народното събрание? Как върви парламентарната дейност, защото ние избирателите вече чакаме предсрочните избори?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Берова отговори, че в никакъв случай народните представители не чакат предсрочните избори, работата си върви по план, комисиите заседават. „Има много работа, която трябва да свършим, така че в никакъв случай не мога да кажа, че сме преустановили работата си!”, категорична бе тя.

„ПФ и РБ излязоха с общ брифинг, те все още запазват надежда, че може да се сформира правителство с мандата на РБ. Какви са вашите позиции, на ПГ на ГЕРБ, като най-голямата група, без която практически не може да се направи кабинет?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Белова отговори, че от ГЕРБ многократно са изразявали позицията си, че 43-то Народно събрание е изчерпало своето доверие и не би могло да гарантира сигурността на гражданите. Затова е уместно да се върви към предсрочни избори.

„Ясно е какви цели си поставят и чий интереси защитават отделните партии, коалиции и ПГ. Какви са вашите прогнози за възможните варианти за развитие на политическата ситуация у нас сега и в близките седмици?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че най-добрият вариант е действащият президент Плевнелиев съвместно с новоизбраният президент Радев да назначат служебно правителство, което да действа до предсрочните избори. Лош е вариантът Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство, което след 22 януари да бъде сменено с друго. „А не допускате ли вариант правителството в оставка начело с Борисов да продължи да действа до 22 януари, а след това да се търси назначаване на служебен кабинет?”, продължи с въпросите си водещата. Мария Белова отговори, че това също е възможност, зависи от президента Плевнелиев дали ще назначи до 22 януари служебно правителство. „Ние не се страхуваме от едни предсрочни избори, може би има представители на други политически сили, които се притесняват от следващия вот на обществото. Но аз напълно подкрепям тезата на премиера, че когато има промяна в доверието на избирателите, следва да има предсрочни избори и следващият парламент да бъде подреден така, както реши суверенът!”, категорична бе Белова.

Изказването на премиера в оставка, че се надява „един ден здравият разум да надделее и в България” и „няма да се подведем по всеобщата лудост”.

„Ще цитирам дословно съждение на вашия лидер, премиера в оставка Борисов, той казва: „Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото”. И веднага моите въпроси. Какво значи здрав разум, който ще надделее един ден, а днес? Лудостта ли е модерна наистина и чия е лудостта?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Белова отговори, че в днешно време по-скоро популизмът е модерен и вероятно изказването на премиера е било в тази посока, че в последните месеци в Европа виждаме как популизмът взема връх, как сериозни политици използват страховете на хората, без да си дават сметка за възможностите тези популистки обещания да бъдат изпълнени по-късно.

„Вие не се ли притеснявате от такива изявления на вашия лидер?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Берова отговори, че лидерът на най-голямата политическа партия в България през последните две години нито веднъж не си е позволил да обещае нещо, което знае, че е неизпълнимо. „Така че не намирам нищо странно в това изказване, още повече, че през последните месеци сме свидетели на разни тези и обещания, за които никой не казва начина, по който могат да бъдат осъществени!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

Възможно ли е да има еднопартиен кабинет, излъчен от следващия парламент?

„Възможно ли да се постигне еднопартийно правителство, защото ако погледнем последните години, това се оказва невъзможно?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Белова отговори, че това ще го определи суверенът. Според нея не е невъзможно да се стигне до еднопартийно правителство. „Ние сме доказали на избирателите, че сме системна партия, която поема ясни ангажименти, които ги следва, никога не сме си позволили популистки изказвания! Така че смятам, че българското общество ще го оцени!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

Водещата цитира социологическо изследване на социолога Юлий Павлов и неговия Център за маркетинг и анализи, според което разликата между ГЕРБ и БСП вече е само около 2% и попита своя събеседник какви мерки ще предприемат, за да увеличат тази разлика. Тя отговори, че не би искала да коментира социологически изследвания, защото през последните години сме се наслушали на изследвания, които драстично са се разминавали с резултатите. Може единствено да каже, че ГЕРБ е в кондиция и ще убеди възможно най-много избиратели в своята политика, която е в интерес на българските граждани. „Един парламент може да бъде ефективен когато всички политически партии са обединени около каузите, които са изцяло в интерес на гражданите!”, завърши Мария Белова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад