15.05.2019

Лиляна Павлова: Строителният бранш допринася за изграждането на жизненоважната инфраструктура в страната и заслужава уважение

Строителният бранш понесе тежки обвинения от опонентите ни. Засипаха го с грозни лъжи и манипулации. Дълбоко убедена съм, че допринася за изграждането на жизненоважната инфраструктура в страната и заслужава уважение. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС и варненски народен представител Лиляна Павлова по време на среща с представители на строителния бранш в морската столица.

„Да лепиш клеймо на цял сектор, че използва европейското финансиране неефективно, е меко казано неприемливо”, категорична бе Лиляна Павлова. В качеството си на бивш регионален министър и експерт в сферата на инфраструктурните проекти тя изрази увереност, че трябва активно да се работи за облекчаване на достъпа до еврофинансиране чрез опростяване на правилата, за ясно разпределение на отговорностите в цикъла на проектното управление, за подобряване на механизмите за контрол, така че да не остане и сянка на съмнение върху работата на изпълнителите.  Целта е да ускорим обновяването на средата за живот, като получим не само повече еврофинансиране, но и като разширим обхвата на дейностите, за които се отпускат средствата”, обясни кандидатът за евродепутат пред присъстващите.

„Благодарение на евроинвестициите, които се реализират, България драстично промени облика си. На фона на новите предизвикателства, които ще финансира новият бюджет, ние се борим за повече средства за страната ни. Ще отстояваме договорените в ЕП 18 млрд. лв. за България през следващия програмен период, защото така инвестициите в инфраструктурата и благоустрояването ще се увеличат. Целта ни е да продължи обновяването на големите градове, където са концентрирани над 80% от населението, но да осигурим и повече европари за малките населени места. Работим за повече средства и за транстпортна свързаност. През следващия програмен период ще се следва и нова философия на финансиране, която цели привличането на частен капитал в европроектите”, заяви Павлова. Тя допълни, че Фондът на фондовете залага на допълващ капитал от свободния пазар в размер на над 2 млрд. лв., които да се вложат в иновации, нови предприятия, градски съоръжения като многоетажни паркинги, аквапаркове и пр.

„Всеки от нас вижда ефекта от европейската солидарност. Без еврофинансиране не бихме могли да осъществим в града ни толкова много мащабни инфраструктурни проекти. Високо ценим и подкрепата, която ни оказва правителството на премиера Бойко Борисов, за да обновим градската среда и да я направим по-комфортна. Ще продължим да работим активно по линия на европейските проекти и програми и разчитаме България да бъде представлявана в евроинституциите от достойни и компетентни хора, които отговорно защитават интересите й”, коментира кметът на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних, който също взе участие в срещата.

 

 

< Назад