04.11.2021

Лъчезар Борисов, кандидат за народен представител от ГЕРБ – СДС: Категорично сме против паро-газова централа да замести въглищните мощности в комплекс „Марица изток“

„Изправени сме пред много тежки предизвикателства, провокирани от 5 – 6-месечно бездействие и липса на координация между отделните представители на изпълнителната власт“ – заяви Лъчезар Борисов, кандидат за народен представител от Коалиция ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район и министър на икономиката в последното редовно правителство. Той подчерта, че негативни тенденции се наблюдават при всички краткосрочни икономически индикатори. Бизнесът е най-силно застрашен в момента от инфлационните процеси. Цените на производител в промишлеността за пет месеца са нараснали повече отколкото за последните четири години. Особено осезаемо това е в сектор „Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия“, където ръстът на индекса е 41,6 процентни пункта само за пет месеца, по данни на Националния статистически институт. Аналогична е ситуацията и при другите енергийни продукти, а също и при добива на дървен материал. Цените на производител нарастват с 20% на годишна база. „Тези инфлационни процеси през следващите месеци ще се пренесат и върху потребителските стоки, което означава, че всеки човек ще бъде много сериозно засегнат. Такъв ръст на цените не имало през последните 10 години, а навлизането в системна криза ще се наблюдава за първи път от 1996 г. насам“ – категоричен е експертът по макроикономика. От май 2021 г. бизнесклиматът и потокът на преки чуждестранни инвестиции също се влошават, което е оценка на българските и на чуждестранните предприемачи за случващото се в България. Спадът при потока на преките чуждестранни инвестиции е с 60%, спрямо същия период на предходната година.

„Всичко това е в резултат на системно несправяне с управлението на всички кризи, в които е изпаднала държавата. Боледува обществото и проблемите са огромни във всички сфери на живота. Необходими са светкавични и координирани мерки за стимулиране на бизнеса и такива бяха разработени по време на управлението на ГЕРБ, но бяха неглижирани от двете служебни правителства. При 20% ваксинирано население, днес реално много сектори са затворени или блокирани, а не получават никаква подкрепа от държавата“ – коментира Лъчезар Борисов.

Той уточни, че от месеци Българската банка за развитие вече не отпуска кредити и това е голям проблем. Също така в предвидените мерки за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията има незаконен елемент, защото се нарушава конкуренцията, тъй като надвзетите пари ще бъдат за сметка само на АЕЦ „Козлодуй“.

„Политическа партия ГЕРБ има готови модели за трайно справяне с проблемите. Заедно с работодателските организации и синдикатите постигнахме съгласие за начина на компенсиране на бизнеса и за спиране на нарастващата инфлация, следствие на поскъпналата електроенергия“ – каза кандидатът за народен представител от ГЕРБ – СДС. Предвижда се дългосрочно компонентата - „Задължение към обществото“, включена в сметките за ток, да има отрицателна стойност. „Това означава надвзетото от бизнеса да се връща обратно. Същото може да се приложи и за битовите потребители на електроенергия, когато няма да бъдат на регулирания пазар“ – поясни Лъчезар Борисов. Спешни мерки трябва да се приложат и при секторите, засегнати от здравната криза. Затова ГЕРБ предлага да се зачита за зелен сертификат, в рамките на България, резултатът от изследване, което сочи висок титър на антитела, както е в Австрия.

Бившият министър на икономиката заяви, че сред основните приоритети на ГЕРБ е запазването на производството на електроенергия от въглища в минно-енергийния комплекс „Марица изток“. „Категорично сме против паро-газова централа да замести въглищните мощности след 2026 г., защото това ще ликвидира централите и въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“ – заяви Лъчезар Борисов.

 

< Назад