06.12.2022

Красимир Вълчев: ГЕРБ – СДС настоява за свикване на КСНС за бъдещето на комплекс „Марица изток“

Старозагорските народни представители от Коалиция ГЕРБ – СДС: Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова дадоха пресконференция по актуални политически теми. В нея участва и областният координатор на ГЕРБ за Стара Загора Радостин Танев.

„Проф. Николай Габровски е личност с безспорни качества, доказал се с професионализма си в областта на медицината. Той е най-младият член-кореспондент на БАН, признат в научната област и като преподавател. Посланието, което се отправя с кандидатурата му за министър-председател, издигната от ГЕРБ – СДС, е ясно – предлагаме хора, които могат да обединяват“ – заяви Красимир Вълчев пред старозагорските журналисти минути след като президентът връчи първия мандат за сформиране на правителство.

По думите на народния представител Маноил Манев кандидатурата за премиер не е изненада, защото със създаването на контактната група на ГЕРБ е търсен ефект да няма политически лица, а консенсус и успокояване на тона между партиите. 

Народният представител коментира още, че от първия ден на новото Народно събрание поставя акцент върху бъдещето на комплекс „Марица изток“, който беше изтъргуван от Кирил Петков и Асен Василев срещу изграждането на завод за батерии.

„Парламентарната група на ГЕРБ – СДС настоява за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), на който да се постигне надпартиен консенсус за инвестиции в преходни технологии, чрез които да се удължи максимално работата на минно-енергийния комплекс“ – каза Красимир Вълчев. Той уточни, че трябва незабавно да започнат действия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, внесен в Европейската комисия от кабинета на Кирил Петков, защото той ангажира България да намали 40% от мощностите в комплекса. Ако това не се случи ще се стигне до спад на БВП, съпоставим с този по времето на ковид кризата, и ще бъде продължителен. „България от нетен износител, ще се превърне във вносител на електроенергия и то на високи цени“ – категоричен е депутатът.

Той добави, че е водил разговори със служебния министър на енергетиката относно научните разработки на български експерти за въвеждането на преходни технологии в комплекс „Марица изток“ и в резултат на натиска от страна на парламентарната група на ГЕРБ – СДС през последните седмици се усеща повишена ангажираност от страна на служебното правителство. Красимир Вълчев очаква в средата на месеца и конкретни решения. „Надявам се и на преосмисляне на амбициозността за „позеленяване“ на Европа,  защото ще преживеем социално-икономически катаклизми“ – добави Вълчев.

Радостин Танев изрази надежди всички старозагорски народни представители да защитят интересите на региона.

Илиана Жекова информира, че парламентарната група на ГЕРБ – СДС е внесла законопроект за изменение на Закона за хората с увреждания, разработен от националния омбудсман, който ще предотврати възможността хиляди хора да бъдат лишавани от помощите, които получават от държавата заради забавяне на медицинската експертиза.

Маноил Манев коментира, че други важни теми са Изборният кодекс, защото ГЕРБ - СДС са изпълнили обещанието си да осигурят на хората възможност да избират по какъв начин да гласуват, както и приемането на страната ни в Шенген. „България е изпълнила изискванията, но когато вътрешни министри говорят, че техни служители са неподготвени да пазят границата, едва ли някой се заблуждава, че анализаторите в чужбина не чуват това“ - каза в заключения народният представител.

< Назад