16.10.2018

Кметът на Перник Вяра Церовска откри един от най-модерните паркове в Югозападна България

В навечерието на празника на Перник кметът на града Вяра Церовска зарадва перничани с откриването на един от най-модерните паркове в Югозападна България – „Парк на предизвикателствата“ в местността „Войниковец“. Заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова прерязаха лентата на атракциона и откриха официално реконструираният „Мост над р. Струма“.„В седмицата, в която отбелязваме деня на град Перник, отваря врати и „Парк на предизвикателствата“. Атрактивен, увеселитен, разнообразен със своите много зони, който заедно с Централния градски парк, в който изцяло сме обновили и 4-те зони за деца от разнични възрастови групи, заедно с прекрасния Западен парк, в непосредствена близост, дава възможност на перничани и на гостите на нашия град да имат чудесни места за отдих, за почивка, за развлечение, за разговори и за изява“, обърна се към перничани кметът Церовска и допълни, че всичките тези проекти се реализират, за да имат жителите на града една по-приветлива среда за живеене.

Министърът на регионалното развитие поздрави Вяра Церовска за усилията, които е положила да направи Перник по- добро място за живеене.

„Поздравявам кмета на община Перник д-р Вяра Церовска и целия екип на общината за тяхната иновативност в подбора на проектите и в мисленето, с което превръщат Перник в един модерен европейски град. С 22 млн. лева, които се влагат в социална, образователна, пътна инфраструктура и в облагородяване на градската среда по ОП „Региони в растеж“, Перник се превръща в едно модерно и привлекателно място“, каза и министър Аврамова, пожелавайки на добър час на новоизградените обекти.

Церемонията уважиха още народният представител д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, зам.-кметовете на община Перник.

Приветствие към присъстващите отправи и губернаторът на област Перник.

„Благодарим на кмета Вяра Церовска и нейния екип, които са подбрали точно това място и точно този вид, за забавление и туризъм. Целият проект дава възможност да се покаже обликът на града по един интересен, привлекателен, много забавен и атрактивен начин. Това е място, което привлича и създава настроение, като заедно с това показва кои са умелите начини за развитие на младите хора и на човешкия дух“, сподели Соколова.

Новоизграденият „Парк на предизвикателствата“ предлага редица приключения, развлечения и възможности за активност и отдих на малки и големи. Той ключва 16 атракциона, сред които сцена за културни изяви, детски площадки с различно оборудване според възрастовата група посетители, комбинирано игрище, зона за катерене, обособяване на място за огнище с пилон за знаме и палатков лагер-част от „скаутска зона“, зона с трасета за маунтинбайк, зона „Търсене на философския камък“, място за временно спиране на автомобили, в това число с достъпност за инвалиди и семейства с малки деца, разположен на обща площ. Комплексът е разположен върху 20 дка земя като за изграждането му са инвестирани 1 329 000 лв.

Реконструкцията на моста над река Струма цели да осигури удобен, безопасен и икономичен транспорт на хора и товари при осигурена достъпност на лица с увреждания и при опазване на околната среда. След извършване на рехабилитацията мостът е с габарит от 9 метра – две ленти за движение от по три метра и два тротоара от двете страни по 1,50 метра. Стойността на проекта е 368 982,72 лв.Съоръжението е изградено през далечната 1952 година и от тогава до сега не беше ремонтиран и реконструиран.

Обектите са част от мащабния проект за подобряване на градската среда в Перник по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

< Назад