11.10.2019

Живко Тодоров, кандидат за кмет на Стара Загора от ГЕРБ: Защитата на комплекса „Марица изток“ е защита на целия ни регион

За комплекса „Марица изток“ не само съм на ваша страна, смятам, че съм на правилната страна, защото в световен и европейски мащаб се правят лобистки неща. Да, искаме да сме част от Европа, от обединеното пространство, но там трябва да сме не само като изпълнители на всичко, което се поставя от водещите държави – а като  създаващи политика и отстояващи нашите собствени интереси. Това каза кандидатът на ГЕРБ за кмет на Стара Загора Живко Тодоров при среща с ръководството и част от членовете на Синдикалния регионален съюз „Подкрепа“. „Трябва да защитаваме интереса на нашия регион – това са хиляди хора, които са част от комплекса“, подчерта Тодоров. Той обобщи, че предстоят още срещи по темата за стабилността и сигурността на енергийното сърце на България – комплекса „Марица изток“. „Продължават общите ни действия и с новите евродепутати, за да бъдат наясно в Европейския парламент с нашите проблеми. Трябва да има ясен отговор по темата с въглищната енергетика. Необходимо е да си отвоюваме самостоятелност и нашата държава да мине през преходен период, който да е максимално дълъг – 20, 30 години, за да може да преобразуваме този тип енергетика в алтернативен. Няма нито една държава, която произвежда 50-60% енергия от въглища, и за 5 или 10 години да я замести с друго. Необходими са дългосрочни програми в тази посока, които да са в полза на хората. Едновременно с това трябва да се стимулира бизнеса и създаването на работни места в регионите. Това е моята твърда позиция – не бива да допускаме прекалено либералния подход по темата“, допълни още кандидатът за трети кметски мандат в Стара Загора. Живко Тодоров благодари на синдикалистите от „Подкрепа“, че държат очите на управленците отворени за проблемите на работещите хора.

„Още преди осем години заложихме на този млад човек и се радвам, че го направихме. Резултатът от това, че е кмет се вижда и усеща от всички старозагорци – ремонтираните улици, училища, детски градини и ясли, градската среда, както и други знакови обекти. Но има и друго – благодарение на него, бяха организирани редица срещи тук в нашия град с евродепутати, с народни преставители, министри, за да да бъдат всички те ангажирани с бъдещето на минния комплекс. Един от хората, които мислят за енергетиката истински, е Живко Тодоров“, подчерта по време на разговора председателят на СРС „Подкрепа“ – Стара Загора Михаил Михайлов. Той припомни и последната среща, която бе организирана по повод стабилността на предприятията в източно маришкия басейн с министър Теменужка Петкова през септември месец.

В разговора с представители на синдикатите се включиха и водачът на листата за общински съветници на партията Николай Диков, както и Илияна Алтънска.

„В Общинския съвет сме се старали, ще го правим и занапред, да насочваме усилия към важните неща за града ни и неговото развитие“, обобщи Диков. Той коментира и въпроса, по който също ще бъдат насочени усилия, като кандидатстването за европейска солидарност, която да е насочена към селата от община Стара Загора. Николай Диков припомни, че към момента те не могат да се възползват от европейски средства, а това не е справедливо.

На срещата бяха обсъдени и всички важни за града и жителите му въпроси. „Старали сме се да спазваме една добра финансова политика, както и запазването на ниските данъци. Те не са повишавани от 2012 година насам. Това е важно, защото когато се вдигат доходите, увеличаването на данъчните ставки се явяват косвен товар за гражданите. Единственото нещо, което направихме бе да повишим данъка за над 15-годишните автомобили. Причината това да се случи бе да допринесем за по-добър въздух, защото всички го дишаме“, каза Тодоров. Той подчерта, че се работи активно в посока на подобряване на градския транспорт и алтернативното придвижване на хората. От думите на кандидат-кмета стана ясно, че предстои закупуване на електробуси, велосипеди под наем, разширяване на велоалеите и други мерки, с които се цели намаляване на вредните емисии от автомобилите. За да се намали обикалянето в централната градска част за търсене на паркоместа в „Зелена зона“ се предвижда т. нар. „умно паркиране“, което чрез мобилно приложение ще показва точно свободните места в границите на зоната със сензори, монтирани върху асфалта. Тодоров говори още за напредъка на индустриална зона „Загоре“, предстоящата рехабилитация на Зоопарка, Руския пазар, Летния театър, Станционната градина.

 

 

 

< Назад