24.04.2019

Ивелина Василева: Реализираните инфраструктурни проекти в район „Възраждане“ ясно показват какъв е ефектът от европейската солидарност

България е достоен член на Европейския съюз, а Българското председателство на Съвета на ЕС бе оценено като изключително успешно от нашите партньори. Това заяви по време на среща с представители на бизнеса в район „Възраждане“ народният представител и кандидат за евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ивелина Василева.

В срещата взеха участие кметът на Възраждане Савина Савова, заместник-кметът арх. Николай Диков, народният представител Тома Биков, Валя Чилова - председател на ПГЕРБ, областният клубен ръководител на ПГЕРБ-София Иван Костов, заместник-председателят на СОС Николай Стойнев, общинският съветник Борислав Борисов и представители на бизнеса

Ивелина Василева подчерта, че предстоят избори, които няма да бъдат леки. Тя коментира, че още в първите дни на новия Европейски парламент страната ни ще има много важна задача. „Трябва да защитим увеличаването на европейските средства за България, които ще бъдат предоставени на страната ни по линия на Кохезионните и структурните фондове. Към настоящия момент бюджетната рамка удовлетворява исканията на България и ще получим увеличение на европейския бюджет в размер на 3.5 млрд. лв. за програмния период 2021 – 2027 г. Ние държим политиката на сближаване да продължи, защото тя дава своите резултати“, добави Василева. Според нея много от реализираните добри проекти в район „Възраждане“ дават ясна представа какво можем да постигнем чрез средствата, които се осигуряват по линия на европейската солидарност. Тя добави, че голяма част от помощта на Европа е насочена към бизнеса, защото целта е подобряване на икономическата среда.

По време на срещата с бизнеса народният представител Тома Биков подчерта, че страната ни като член на ЕС вече 12 години има самочувствието да посочва съществуващи проблеми и да предлага решения. „Нашата цел винаги е била на първо място да защитим българския интерес. Именно затова сме си позволявали да влизаме в различни коалиции, да търсим общ интерес с държавите - независимо кои са те, стига да можем да направим така, че България да печели от членството си в ЕС. Именно голяма част от нещата, които са свършени в район „Възраждане“, са благодарение на това, че сме членове на ЕС, но и благодарение на това, че е създадена вече една администрация, която може да усвоява ефективно европейски фондове“, каза Биков.

В последните години България е едно от най-привлекателните места за инвестиции в Европа, каза по време на форума Валя Чилова, председател на ПГЕРБ. Тя добави, че едно от най- големите ни конкурентни предимства, което се отчита от компаниите в Европа - е най-ниският данък в размер на 10%. “Ако страната ни задържи този данък можем да сме сигурни, че в следващите няколко години този тренд на откриване на чужди представителства и чужди компании и производства в България ще продължи. Изключително интересни сме не само в сферата на услугите , но и за производства с висока добавена стойност“, подчерта Чилова. Тя изтъкна, че БВП никога не е бил толкова висок от 1989 година насам.

„С европейски средства само тази година се реконструират 26 училища и детски градини“, каза зам.-председателят на СОС Николай Стойнев. Той допълни, че листата на ГЕРБ е съставена от доказани специалисти, които защитават интересите на страната и са донесли видимите ползи от членството до всеки един район в България.

Кметът на район Възраждане Савина Савова показа реализираните проекти в района и предстоящите дейности. „Гордеем се, че най-новият парк в София – „Възраждане“, е открит през 2016 година именно в нашия район. До края на тази година той ще бъде разширен с нови 25 декара. Те ще включват обособена паркова зона с широки и открити пространства, площадки, места за отдих“, добави още кметът на района. Тя подчерта, че във „Възраждане“ се изгражда единственият в София аквапарк.

 

 

< Назад