30.10.2017

Ивелина Василева, ГЕРБ: Обжалвания бавят реализацията на системата за ранно предупреждение

Медия: Радио „Фокус“

Народният представител от ГЕРБ-Бургас и бивш министър на околната среда, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Госпожо Василева, нормализира ли се обстановката в областта след наводненията? Каква е ситуацията към момента?

Ивелина Василева: Трудно е да се каже, че се нормализира, защото последствията са много тежки. Аз изказвам съболезнования към близките на загиналите хора, наистина тежки са щетите. Най-тъжно е това, че има и загубени човешки животи. Иначе заедно с колегите от ГЕРБ сме тук още от 24-ти и наистина полагаме усилия, за да помогнем на хората с каквото е възможно. Стартирахме акция, за да подпомогнем с осигуряването на най-необходимото. Вие споменахте, че много къщи са залети от водата, хората са останали без покъщнина, дори без топли дрехи и завивки. Вчера бяхме в с. Ливада, където занесохме първите дарения от членове на нашата организация и други хора, които се присъединиха, на които искам да благодаря. Занесохме дрехи, обувки, завивки, за да могат нуждаещите се да бъдат подпомогнати. Продължаваме, утре имаме организирана съвместна акция заедно и с младежката организация на ГЕРБ, и колеги от цялата страна, за да подпомогнем почистването на домовете. В непрекъснат контакт сме с кметовете на общините, на най-засегнатата Община Камено и на Община Бургас и това, което стартирахме и като още една акция в помощ на хората е дарителска кампания, която ще протече в близките дни. Ние искаме да организираме благотворителен базар. Може би ще има и концерт. Събраните средства ще бъдат предоставени на децата от засегнатите населени места. Искаме да помогнем те да бъдат топло облечени, да имат ученически пособия, защото се оказва, че в някои от къщите дори учебниците на децата са унищожени. Така че наистина е тежко и това, което е важно да се мобилизират всички. Ние видяхме още в първите часове пълна мобилизация на всички институции – и общините, и държавата чрез Пожарна безопасност и защита на населението, присъствието на представители на правителството, пълна координация, за да се овладее бързо ситуацията и да се окаже съдействие. А иначе възстановяването ще бъде дълго и тежко.

Водещ: Има ли създадена добра организация, така че всички, които искат да помогнат за разчистването на залетите терени, бързо да се включат и тези, които се нуждаят от помощ, своевременно да я получат?

Ивелина Василева: Организацията е на изключително добро ниво. В непрекъснат контакт сме, както казах с всички представители на институциите, областният щаб работи. Двата кризисни щабове в двете общини провеждат съвместни заседания, на които присъствахме и ние, подпомагане от всички институции, в т.ч. Агенция „Пътна инфраструктура“, ВиК дружеството, ако щете и земеделски стопани, които разполагат с тежкотоварна техника осигуряват помощ, за да се разчистват пътищата. Върви комисията, която прави оглед на засегнатите къщи, за да подпомогне хората вече с изплащат социалните обезщетения. А освен това се правят опити и за преодоляване на щетите върху инфраструктурата. Защото много улици има, които са наистина сериозно компрометирани, буквално е изровен асфалтът и са унищожени настилките. Има засегнати

мостове, някои от тях толкова силно компрометирани, че има риск да няма възможност за свързаност между населените места. Затова всички тук са благодарни за подкрепата и помощта, която се получава. Знаете че и правителството подпомогна с бързо осигуряване на средства, за да могат общините да се справят. Да, мобилизация има. Тя е много сериозна, много добра координация. Най-важно е наистина с каквото можем да помогнем на бедстващите хора. Днес времето застудява, очакват се и валежи, така че предстои и зимен сезон, наистина трябва максимално бързо хората да получат грижи и подкрепа. За тези, които нямат къде да нощуват и Община Камено, и Община Бургас са осигурили временно настаняване.

Водещ: Министерски съвет отпуска 1 милион лева за общините в Бургас и Камено за подпомагане на пострадалите и възстановяване на щетите. Кога реално тези пари ще достигнат до общините?

Ивелина Василева: Доколкото разбирам вчера имаше съвместно заседание между двата кризисни щаба на двете общини – и кметът на Община Бургас, и кметът на Община Камено правят бърза организация, за да стигнат максимално бързо до общините тези средства с необходимата процедурна подготовка затова и да могат да се заемат с най-критичните места, възстановяване на критичната инфраструктура и осигуряването на първите най-спешни мерки за справяне с щетите.

Водещ: Непосредствено след бедствието беше съобщено, че най-вероятната причина са неочаквано големите количества дъжд. Има ли към този момент повече яснота за причините и виновните, респективно?

Ивелина Василева: Знаете че компетентните органи вече се ангажираха с разследване на причините. Ние още на 25-ти имахме среща с областния управител, който е сезирал прокуратурата за това да бъдат разследвани причините, има ли човешки фактор, който е допринесъл за щетите от наводненията. Така че очаквам да се произнесат. Знаете че има ясно разпределение на отговорностите, т.е. ясно е, ако някой не си е  свършил работата, кой е той и чия отговорност е собствеността на язовирите, тяхната експлоатация, контролът, който се извършва от държавните органи. Това е ясно разписано в закона. Оттам нататък нека разследващите органи да свършат своята работа и да се произнесат.

Водещ: Може би трябва да внесем малко повече яснота и по един от основните упреци, които получавате от страна на БСП: защо системата за ранно оповестяване на Община Бургас, която струва над 1 милион лева, не предотврати тази трагедия? Какъв е вашият отговор?

Ивелина Василева: Аз мисля, че достатъчно ясно беше обяснено в последните два дни несъстоятелността на тези атаки, защото вие знаете, че в Община Бургас е инсталирана и въведена в действие тази система за ранно оповестяване в началото на годината. Точно тя е тази, която е спомогнала за бързото оповестяване. Започването на евакуацията, 70 семейства са били евакуирани от с. Равнец, което е на територията на Община Бургас след сигналите, които са получени от тази система. И може би точно затова са били спасени и човешки животи. Но това е пилотна система, която не е инсталирана на цялата територия, а в някои региони от територията на Община Бургас. Това, което е важно, според мен, е да се върви към прилагането на такива действия и разгръщането на такава система на територията на цялата страна. И ние, между другото, още в

предходното правителство на премиера Борисов отделихме и финансов ресурс, и създадохме организация за стартирането на такава система. Между другото, отделени са в Оперативна програма „Околна среда“ близо 150 милиона за превенция и справяне с рисковете, които възникват от гледна точка на наводненията. За жалост повече от година вече процедурата, която е обявена за избор на изпълнител, за да се разработи такава система на територията на цялата страна, е в съдебни процедури, процедури по обжалване. Това е ситуацията. За жалост отново се влиза в порочния кръг на обжалванията, което забавя реализацията на системата за ранно предупреждение, което е част от превантивните мерки. Защото най-важно е да има своевременна информация, да се вземат мерки, за да се евакуират хората, ако е необходимо, да се осигури грижата за хората, за техния живот и здраве. Своевременната информация има значение за това.

Водещ: Да разбираме, че системата за ранно оповестяване в Бургас си е свършила своята работа, но тя действа само на територията на Община Бургас, така че няма как да предотврати бедствията в други общини на областта?

Ивелина Василева: Така е. Това е пилотна система, която е разработена и работи на територията на Община Бургас. Всъщност вие знаете, че най-тежко беше положението на територията на Община Камено, където няма действаща такава система. Всъщност голямата вълна и големите щети са нанесени основно на територията на Община Камено. Затова е важно да се работи върху разгръщането на системата, бърза реализация. И аз съм убедена, че това ще продължи – това е много важно – действията по превенцията. За жалост, още веднъж казвам – дълги продължителни обжалвания бавят реалните стъпки за това.

Водещ: Важно уточнение, защото 2014 г. имаше почти аналогична ситуация в същия район. Така че очевидно, трябва още много да се работи на тема „Превенция“. Но в настоящия момент има ли страната ни основание да поиска помощ от Европейския съюз за преодоляване на щетите?

Ивелина Василева: В момента това, което се извършва от комисиите на двете общини, е опис на щетите със съдействието и на държавните институции, и Агенция „Пътна инфраструктура“, областна управа, за да се направи необходимото, да се стартират процедурите по осигуряване на финансови средства за възстановяване на щетите. Има конкретни изисквания, които са заложени от Европейската комисия, за осигуряване на средства от фонд „Солидарност“. Разбира се, след като бъдат готови общините с пълния опис на щетите на засегнатата публична инфраструктура – аз споменах пътища и мостове, но вие знаете, че беше засегнато и компрометирано и частично регионалното депо, което обслужва девет общини в региона – това отново е публична инфраструктура. Необходимо е да се осигурят финансови средства. След като пълният опис на щетите е готов, ще има, разбира се, и съдействие от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се види дали е възможно да се осигурят средства от Европейския фонд „Солидарност“. Това, което е важно, е, че има ангажимент от страна на всички институции за осигуряване на помощ и подкрепа. Още веднъж казвам – благодарни сме, бяхме във всички засегнати места, помощта и съдействието, което се осигурява, в този критичен момент наистина, за да се помогне на хората.

Водещ: Размерът на щетите, има ли значение дали страната ни ще получи подкрепа от фонд „Солидарност“?

Ивелина Василева: Още веднъж казвам – има конкретни изисквания. Те са свързани с обема на финансовите средства, които са необходими, за да се възстановят щетите. Това са формални изисквания от страна на Европейската комисия. Повече подробности могат да бъдат предоставени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за да се види дали може да се поиска финансиране по линия на този фонд. Но със сигурност виждате, че действия бяха предприети незабавно и на национално ниво с осигуряване спешно на 1 милион лева за двете общини, респективно и бюджет, който ще бъде осигурен по линия на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, за да подпомогнат общините при справянето с тези щети и последствия от бедствието. А между другото, Агенция „Пътна инфраструктура“ започна вече и бързата работа по мобилизация на екипите за възстановяването на пътната инфраструктура, която е част от националната инфраструктура и където също има компрометирани участъци.

 

< Назад