24.03.2017

Ивайло Московски: С много ускорени темпове ще наваксаме изоставането на Северна спрямо Южна България

Медия: Infopleven

- Г-н Московски, при следващо управление на ГЕРБ как ще компенсирате изоставането на Северна от Южна България?
Поставяме наистина един много силен акцент върху развитието на Северна България при един следващ управленски мандат. Знаем, че сме длъжници до известна степен на Северна България всички ние като политици, и затова считаме, че с много ускорени темпове трябва да наваксаме това изоставане на Северна спрямо Южна България.
За това основен акцент в новата концепция е изпълнението на проекта за АМ“Хемус“. За нас той е необратим. Включително в мандата, в който управлявахме има заделени средства за изпълнението на този проект. Проектирането му е в много напреднала фаза и в режим на управление партия ГЕРБ поема категорично 100-процентов ангажимент да построи автомагистрала „Хемус“ за мандат от 4 години. Наясно сме, че без да бъде довършена тази инфраструктура, икономически растеж много трудно ще бъде постигнат, а виждаме примерите на други места, които направихме в България така, че това е задължително условие.

-Как виждате икономическата зона в Плевен?
Друг основен акцент в програмата на ГЕРБ е създаването на Икономическа индустриална зона в региона на Плевен по подобие на изградената такава зона в Пловдив. Тя даде много добри резултати и на практика за последните няколко години там има пряко заети 14 000 човека, косвено ангажираните с бизнеса в тази икономическа зона са над 70 000, а преките инвестиции са няколкостотин милиона.

Наясно сме, че това тук ще стане по-бавно, тъй като вероятно ще има затруднения и с квалифицираната работна ръка. Плевен е исторически свързан с индустрията и хората си спомнят, че тук имаше може би над 40 различни производства за съжаление, и ГЕРБ не носи вина за това. Голяма част от тях вече ги няма, но това би могло да се възроди и ние имаме ангажимента да изпълним една такава програма с такъв проект.

-За да съществува зоната, са необходими и квалифизирани специалисти ?
Темата за образованието е трети акцент в концепцията на ПП ГЕРБ. Плевен е добър пример за това и тук може да бъде да бъде посочен и ректорът на Медицинския университет. Там се постигна един много добър баланс в развитието на висшето образование и тук ние ще подкрепим политически откриването на един нов Стоматологичен факултет към университета. Много е важно децата, които са във възраст за основно образование да влязат в училищата задължително, дори ако е необходимо да се приложат рестрикции. Дали през социалните плащания към семействата или по друг начин, ние ще задължим всяко едно дете да бъде в училище. Учителите ще бъдат мотивирани допълнително през нашата програма. Там предвиждаме двойно увеличение на възнагражденията за учителите, за да можем наистина да създадем условия децата да излизат грамотни и образовани от училищата.  В противен случай рискът, който се поема е или да излязат неграмотни от училищата, или да остават безработни или част от криминалния контингент, като и в двата случая ще са в тежест на държавата. Длъжни сме точно този тип средни специалисти, които липсват на пазара, да ги създадем в училище.

< Назад