01.10.2014

Ивайло Московски: Да анализираме реалните проблеми, за да се намери общо сечение и обединение около приоритетите на държавата и обществото

Медия: Радио К2

Клара Маринова: Здравейте, уважаеми слушатели на „Радио К2”, аз съм Клара Маринова, Вие сте със заключителните обръщения на кандидатите за народни представители в 43-то Народно събрание по избрани от тях теми и политики, важни за България. Първият ми събеседник е Ивайло Московски, водач на листите в 5 МИР Видин и 26 МИР София-област, ПП ГЕРБ, здравейте, г-н Московски!

 

Ивайло Московски: Добър ден!

 

Клара Маринова: И така, премина почти кампанията, останаха само няколко дни и отиваме на предсрочните парламентарни избори. Тези предсрочни парламентарни избори се наложиха, защото държавата изпадна в тежка политическа, придружена от икономическа криза, ще се получи ли търсеният изход от кризата – политическата, икономическата, стабилност, за да имаме и икономическо развитие и растеж, Вашето впечатление?

 

Ивайло Московски: Искрено се надявам! Към днешна дата най-важното е да седнем след изборите и да анализираме реалните проблеми в държавата, такива, каквито са, с техните стойности и числа и след това всеки в зависимост от своята гледна точка, да предложи решение, като трябва да се намери общо сечение, където максимално широк кръг от политически партии да се обединят около няколко приоритета, които са важни за държавата. Според мен, ако не се направи това, държавата действително може да влезе в много опасна спирала и го казвам не само заради това, което ние знаем, като вътрешна обстановка, но и международната не е добра, визирам Украйна и бежанската вълна. Така че от дълго време насам държавата се нуждае от едно по-широко обединение около важни за България приоритети и всеки политик да стане малко повече държавник.

 

Клара Маринова: Мислех по-късно да коментираме формулата на управление, защото доста предложения се получиха в последно време, която е най-сполучливата и перспективна формула за съставяне на правителство, но Вие започнахте с това как трябва да се управлява България. Предложенията, които битуват в медийното пространство, са от програмен кабинет, подкрепен със широко съгласие, който да извърши наложителните реални позитивни реформи, през различни варианти на коалиционни възможности, до еднопартийна власт на малцинството. Вашият личен, а и на партията избор, към коя от тези формули клони?

 

Ивайло Московски: Юридическата форма според мен е на второ място, на първо място е важно да се изговорят няколко неща между всички политически партии, защото без тяхното решаване няма смисъл и следващата стъпка, дали ще е коалиционен кабинет или някакъв друг. Първо трябва да бъде ясно как ще бъде решен важния проблем с банката, ако зависи от политиците и се изисква промяна в законодателството. Това е един проблем, който ако не бъде решен своевременно и категорично, може да донесе допълнителни щети. На второ място трябва да се постигне съгласие около актуализацията на бюджета, такава, каквато действително трябва да бъде, заради дефицитите, които всички ние знаем какви са в отделните системи. И ако по тези две най-основни неща се постигне широко съгласие, вече формата не знам дали има такова значение, по-скоро не бих казал, че коалиционната форма е изключително належаща и важна, но може да се говори за някаква по-широка подкрепа.

 

Клара Маринова: Снощи слушах по една от телевизиите лидера на БСП Михаил Миков, който, деликатно разбира се, не директно, но подсказа, че може да се търси и от тяхна страна, Вашият лидер също различни позивни дава, но говори за общо съгласие. Наистина според мен, Вие политиците ще кажете, но кризата, в която се намираме, изисква общи усилия, няма да мине без общи усилия, защото реалностите са доста тревожни. Самият Бойко Борисов неколкократно в тази кампания подчерта колко страшно ще бъде, ако не се реализира изпълнителна власт, правителство, още в самото начало на 43-то Народно събрание. От тази тема неминуемо трябва да отидем към следващата, какви са основните приоритети, на които ГЕРБ ще държи да бъдат реализирани в 43-то Народно събрание на България?

 

Ивайло Московски: Ние считаме, че най-важното нещо е да се постигне политическа стабилност в държавата, разбира се тази стабилност минава през възстановяване на доверието на партньори, други държави в ЕС, доверие в държавните институции, доверие въобще в държавните институции в България. Казвам Ви го буквално от разговорите с нашите европейски партньори, за тях думата „политическа нестабилност” е най-страшна, всичко останало идва на заден план, всичко останало, като корупция, сива икономика, да така е, можем да се борим с него, но има ли политическа нестабилност няма инвестиции, няма интерес, няма комуникация, няма нищо. Първата крачка сме длъжни всички да я направим и държавата да изглежда, може би не да изглежда, но трябва да го изпълним и със смисъл, да бъде политически стабилна. Оттам-нататък можем да продължим напред, това ни е първи и основен приоритет. Иначе по секторни политики сме разработили една управленска програма, която мисля, че е добра, може би не отлична, но за разлика от другите ни опоненти, те и такава нямат. Имаме няколко акцента, концентрирана политика за работа в Северозападна България, периферните райони, програма за енергийна ефективност с държавен фонд от 2 милиарда, 100% грант, безвъзмездно за хората. Акцент върху базовата инфраструктура, както правихме през предишния ни мандат, като основен източник ще използваме еврофондовете, много бързо и много стегнато трябва да се преговаря с ЕК, за да се направи рамковото споразумение за новия програмен период и двете затворени програми по стария да бъдат отворени отново – „Околна среда” и „Регионално развитие”. Разбира се във всяка една секторна политика сме се опитали да дадем максималното, като добри идеи от нас, но ще бъде отворена вратата да разговаряме и с другите колеги.

 

Клара Маринова: Знам, че Вие сте заинтересована страна, но въпреки това искам да погледнете обективно на ситуацията от предизборната кампания и с прогноза за изборния ден. Много опасения се чуха за купен вот, за прословутите „мъртви души” в списъците, че са хвърлени, така твърдят специалистите, 10 милиона лева за купуване на гласове, подозренията за „фантоми” от 200 до 900 хиляди, смятате ли, че някой може да оспори резултатите от гласуването с твърдението, че изборите не са били демократични, прозрачни и честни? Смятате ли, че може да има нов епизод в евентуален „Костинбродски сериал”, или нещо друго, като сапунка?

 

Ивайло Московски: Да Ви кажа честно и в моите посещения в отделните населени места чувам, че, особено към ромите, се насочва корпоративен, финансиран вот. Сега, няма механизъм, вероятно МВР заедно с другите служби биха могли да ограничат тези процеси, но за да имат по-малко влияние е важно всеки български гражданин да излезе и да гласува, ако гласуват много хора, той ще остане пренебрежимо малък и според мен няма да повлияе на разпределението на волята на населението. Действително съществува това, като факт, много е неприятно и трябва да бъдат намерени всички механизми, за да бъде преодолян този проблем, но това вероятно няма да стане за един ден.

 

Клара Маринова: Предсрочните парламентарни избори ще мобилизират ли хората да изпълнят ролята си на суверен спрямо политическите партии, да упражнят правото си на глас така, че ситуацията действително да се промени, каква изборна активност очаквате?

 

Ивайло Московски: Мисля, че няма да имаме кой знае колко по-висока активност от предишните парламентарни избори, истината е, че в много от регионите хората вече са доста отчаяни, лъгани двайсет и няколко години, първото нещо, с което ни посрещат, е, че нямат никакво препитание, борят се за насъщния и от тази гледна точка са доста апатични, което дава поводи за размисли на всички политици.

 

Клара Маринова: А преференциите, г-н Московски, преференциите ще сработят ли, ще има ли елемент на мажоритарен избор?

 

Ивайло Московски: Като принцип го одобрявам, смятам, че е нещо хубаво, само че наблюдавам в реалността какво се случва, ще Ви дам пример със София-област, където водя листата, колкото и голяма преференция да ангажира един кандидат от по-малко населено място, ако се съревновава с друг, който е от по-голямо населено място, потенциалът на този от по-голямото населено място е да ангажира по-голям брой хора. Справедливо е и го одобрявам, ако те имат равен старт. Ако обаче нямат равен старт и са в две различни населени места и то в пъти населението на едното е повече от другото, то не е справедливо, защото те не тръгват от равен старт. Така че като принцип е много добре да има преференция, но като реално изпълнение ...

 

Клара Маринова: Тоест трябва още да се изпипат условията на преференцията?

 

Ивайло Московски: Така е, да.

 

Клара Маринова: Забелязвам, г-н Московски, няколко основни белега, очертаха се в кампанията, в която Вие препускахте през цяла България, за да търсите подкрепата на избирателите. Първият, според мен, засечен факт е сериозният недостиг на значими партийни и лични идеи за излизане от икономическата и политическата криза, съпътствано с отсъствието на сблъсък, може би поради очевидната преднина на ГЕРБ, липсата на партия-чудо, която да преобърне нагласите, както беше през 2009 година и изобилие на радикални идеи в по-малките партии, което също е признак за политическа криза, какво още ще добавите Вие до моите наблюдения от Вашите наблюдения и изводи за тази кампания?

 

Ивайло Московски: Само искам да добавя, че ние в никакъв случай не се радваме и не сме в някакво еуфорично настроение от това, че всички агенции и анализатори ни слагат първа политическа сила, подчертавам, че за нас властта в никакъв случай не е самоцел, ние искаме по-скоро доверие от гражданите заедно, в колкото се може по-широк политически формат да изведем приоритетите за държавата и да решим проблемите. Действително е тежко положението и смятам, че нашите опоненти, нашите колеги не са имали възможност да дадат предложения как да се решат проблемите, затова липсват секторни политики и програми от тяхна страна.

 

Клара Маринова: Много висока доза популизъм забелязах в посланията на някои от партиите и някои от кандидатите, как ще избягате политиците след това от неизпълнените обещания?

 

Ивайло Московски: Ние нямаме такива и аз искрено се надявам, че ще приключат тези обещания празни и популистки, защото хората вече са доста омерзени и ако продължава някой така да ги лъже действително няма да можем да разговаряме после с хората. ГЕРБ няма в програмата си нито един ангажимент, който не може да бъде изпълнен, изключително реалистична и прагматична програма сме написали, така че да му мислят тези, които обещават неща, които няма да могат да изпълнят.

 

Клара Маринова: Накрая, г-н Московски, защо хората трябва да гласуват на 5-ти октомври на предсрочните избори и защо трябва да изберат Вашата бюлетина?

 

Ивайло Московски: Много е важно да гласуват хората, за да може, каквато и да е властта, каквато и да е конфигурацията, да има максимална легитимност, максимална представителност, не на последно място, за да може да бъде изолиран корпоративния и купения вот, да стане колкото е възможно по-малък, като тежест и като процент. А защо да гласуват за ГЕРБ, защото според нас държавата трябва да се успокои, трябва да направи толкова важната крачка към стабилност, за да може да живеем малко по-добре всички.

 

Клара Маринова: Аз Ви благодаря за Вашето участие, пожелавам Ви наистина успех на 5-ти октомври, хубав ден!

 

Ивайло Московски: Благодаря, хубав ден!

 

Клара Маринова: Ивайло Московски, водач на листите в 5 МИР Видин и 26 МИР София-област, ПП ГЕРБ.

< Назад