02.11.2021

Ивайло Енев: Стабилност, сигурност, ясни и конкретни цели – това са движещите фактори за развитие

Ивайло Енев e роден в Нова Загора. Той е педагог. Завършил е специалност „История и География“ във ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий” - Велико Търново.

Заместник – кмет е на община Нова Загора.

Може да подкрепите Ивайло Енев като гласувате с № 32 в бюлетината, с преференция 110.

 

Въпрос: Как се отразява политическата несигурност на общини от ранга на Нова Загора?

Ивайло Енев: Политическата нестабилност е проблем за всички региони на страната. Потърпевши са не само малките, но и големите общини. Когато липсва работещо и отговорно правителство, последствията са тежки за всички. Липсата на комуникация между централната и местната власт оказва влияние върху проектите, които са заложени в програмата, както и да се планират бъдещи дейности в полза на обществото. В една такава обстановка хората стават чувствителни, защото не усещат сигурност. Вярвам, че нуждата и желанието за стабилност ще накара хората да излязат и да гласуват на 14 ноември с номер 32 в листата.

 

Въпрос: Как могат да се преодолеят различията в развитието на регионите и да се осигури перспектива за нови работни места?

Ивайло Енев: Този въпрос ни води към предишния, защото първият и най-важен фактор в тази посока е стабилната политическа обстановка, с работещо редовно правителство. Задължително трябва да има връзка и комуникация между двете власти – местна и централна. Важно е да се разработят и механизми за връщането на младите хора в малките населени места. Необходимо е да се насочат усилията за връщане на българите от чужбина, като се създадат условия за работа и стабилни доходи. Основна задача за нас от ГЕРБ/СДС е създаване на жизнени и икономически силни региони. Защото само така можем да постигнем увеличаване на качеството на живот на българските граждани във всички краища на страната. Това е и начинът да помогнем на хората да останат да работят по родните си места, а не да са принудени да се концентрират в големите градове в търсене на заетост. Това е и начинът да преодолеем процесите на обезлюдяване в определени райони.

За да се подпомогне процесът на завръщане на българските емигранти и техните семейства в България, държавата трябва да организира ежегодни трудови борси в чужбина, включително и по приоритетни сектори, в които се търсят работници и служители.  Един от основните ни приоритети при следващо наше управление е 3000 завърнали се от чужбина българи да започнат работа в малки населени места, като държавата да им покрива ½ от средната работна заплата, разходи за наем, транспорт и детегледачка.

 

Въпрос: В момента сте заместник-кмет на Нова Загора. Кои са най-важните уроци, които научихте от работата в местната власт?

Ивайло Енев: Екипната работа и еднопосочните цели са най-сигурния начин да се върви напред. В Община Нова Загора винаги сме работили екипно и това е практика, която трябва да се приложи и в държавното управление. Стабилност, сигурност, ясни и конкретни цели – това са движещите фактори за развитие.  

 

Въпрос: Кои ще са основните Ви приоритети като народен представител?

Ивайло Енев: Кандидатирах се за народен представител, защото смятам, че в Народното събрание ще мога да постигна повече за региона. Искам да реализирам и повече добри политики, свързани с образователната сфера. Като народен представител ще защитавам интересите на местните общности и ще работя за повече инвестиции, за да има сигурност и повече нови работни места, както и за повече политики за младите хора. ГЕРБ и СДС трябва да поемат отново управлението на страната, защото в момента цари пълен хаос и несигурност. Най-голямата партия в България - ГЕРБ, част от Европейската народна партия в ЕП, е единствената партия, която може да внесе стабилност и сигурност за българските граждани, за да се гордеем, че сме част от европейското семейство.

 

Въпрос: Защо на 14 ноември жителите на Община Нова Загора трябва да гласуват с номер 32?

Ивайло Енев: На тези избори Нова Загора има трима представители и очакваме подкрепа на 14 ноември. Защото колкото повече народни представители имат Сливен и Нова Загора в следващия парламент, толкова по-силно ще се чува гласа ни на национално ниво. Това означава повече инвестиции и повече сигурност за региона.

Депутатското място за мен не е самоцел. Никога не съм се възприемал като политик и политическата ми роля, в никакъв случай не е самоцел. В случая, тя е още една крачка напред  и нагоре, която трябва да бъде направена. Настъпи момент, в който трябва да осъзнаем личната си отговорност, съпричастност и ангажираност към нашето бъдеще. Включвам се в парламентарната кампания с надежда, че професионалният опит, който придобих, може да бъде полезен, като основните акценти, върху които трябва да се фокусираме спешно са свързани с образованието  и здравеопазването, разгледани през призмата на пандемията.

Винаги съм се радвал на добри приятели и колеги. Имал съм опората на своето семейство. Плътно до мен са били твърдостта и упоритостта на съпругата ми, нежните и пълни с жизненост усмивки на двете ми дъщери. Призовавам новозагорци на 14 ноември да гласуват по съвест и убеждение. Всички, които решат да ме подкрепят могат да бъдат сигурни, че няма да ги подведа с нито една моя крачка или действие.

 

< Назад