17.11.2018

Ирена Соколова във Варна: Майчинството и успешната кариера са съвместими

Да си добра майка и да имаш успешна кариера са съвместими неща. В динамичните времена, в които живеем, обаче е необходима повече гъвкавост към нуждите на всяка от жените, така че те да бъдат подкрепени в баланса между грижата за децата и семействата си и своята професионална реализация. Това заяви председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова при откриването на регионалната конференция на тема „Майчинство и кариера”. Форумът, организиран от структурите на Жени ГЕРБ във Варна, Добрич и Бургас, събра в морската столица 150 дами, сред които представители на местната и държавната власт, на неправителствения сектор и бизнеса, лекари, психолози. В конференцията участват зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, зам.-председателят на ресорната комисия в 44-то НС Светлана Ангелова, варненските народни представители от ПГ на ГЕРБ Павел Христов и Емилия Милкова, бургаските им колеги Ивелина Василева, Галя Василева и Ася Пеева, както и Даниела Димитрова, депутат и областен ръководител на ЖГЕРБ-Добрич.

Кметът на Варна Иван Портних, който е и областен координатор на ГЕРБ, лично поздрави участниците и изрази увереност, че инициираната дискусия ще допринесе за политиките в подкрепа на майчинството. „Варна преодоля проблема с недостига на места в детските градини, но работим за изграждане на нови и за ремонт и обновяване на съществуващите, както и на детските и спортни площадки в града. Чрез общинската инвитро програма активно подкрепяме двойките с репродуктивни проблеми”, изтъкна Иван Портних. Той отбеляза, че групата на ГЕРБ в Общинския съвет е единствената, в която дамите са равностойно представени. „Сред общинските ни съветнички има и многодетни майки, което е показателно, че съчетаването на грижите за семейството с професионална реализация и участие в обществения живот е постижимо”, допълни Портних.

„Все повече двойки имат репродуктивни проблеми, все повече жени отлагат първото раждане след университета, след професионалната реализация или след осигуряването на дом, но често тогава телата им казват друго”, коментира Ирена Соколова. „Динамичните жени често не могат и не искат да чакат, те знаят, че и пазарът на труда обикновено също не може да ги чака, затова е важно да получават подкрепа на всички нива.  Важна е и ролята на майките, бабите, лелите, които могат да споделят своя опит и да дават спокойствие на жените, на които предстои да дадат живот”, посочи председателят на Жени ГЕРБ в рамките на черноморската конференция, която се провежда броени дни преди 21 ноември, когато православната църква отбелязва Въведение Богородично – Денят на християнското семейство.

Ирена Соколова благодари на Даниела Димова, член на НИС на Жени ГЕРБ, както и на областния ръководител на Жени ГЕРБ - Варна Йорданка Проданова, които инициираха дискусията и се ангажираха с организирането й.

 

< Назад