05.05.2016

Ирена Соколова се срещна с основателя на Глобалния форум на жените-парламентаристи Силвана Кох-Мерин

Заместник-председателят на Комисията по културата и медиите в Народно събрание на Република България и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова участва във втората сесия на срещата на Глобалния форум на жените-парламентаристи в йорданската столица Аман, на която повече от 400 жени от 86 държави обсъждат темата „Засилване ролята на жените в политиката”.

По време на участието си в конференцията Ирена Соколова се срещна със Силвана Кох-Мерин – основател на Глобалния форум на жените-парламентаристи и заместник-председател на Европейския парламент в периода 2009 – 2011 г. Силвана Кох-Мерин сподели, че мисията на тази организация е да допринесе за увеличаване на броя на жените в политиката по света.

„България отбелязва сериозен напредък по отношение на участието на жените в политиката както на държавно, така и на местно ниво“, заяви Ирена Соколова. По думите й наскоро приетият от българския парламент Закон за равнопоставеност на жените и мъжете показва волята на страната жените да имат пълноценно участие не само в политиката, но и във всички сфери на обществения живот.

Ирена Соколова поздрави първата жена президент на Република Косово Атифете Яхяга /април 2011-април 2016/ за мотивиращата й реч, в която отбеляза, че бъдещето на света може да се гради само с равнопоставеното участие на жените в обществения живот.

„Та ние сме половината от света“, заяви Атифете Яхяга и допълни, че въпреки това се налага жените всеки ден да постигат високи резултати, с които да се доказват като равностойни.

В рамките на втората сесия се поставят въпросите за ролята на жените при предотвратяване на конфликти, запазване на мира и преодоляване на бежанската криза.

< Назад