11.03.2019

Йорданка Фандъкова: С развитието на дигиталния сектор се увеличават и рисковете

Киберсигурността е едно от новите предизвикателства в нашето време. Това заяви кметът на София и председател на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България Йорданка Фандъкова по време на конференция на тема „Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи“, която се провежда днес в София. Организатори на форума са Центърът за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“, Фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“.

По думите на кметa на София дигиталната трансформация е променила начина на общуване и много сектори трябва да се справят с новите технологии. Затова обаче са нужни дигитални умения, които трябва да включват и познаване на рисковете, тъй като с развитието на дигиталния сектор се увеличават и заплахите. „40 000 души работят в IT-сектора в София и това ни задължава непрекъснато да инвестираме в иновациите“, сподели Фандъкова. Според нея, за да се отговори на нарастващите заплахи в онлайн средата, трябва да се включат програми в средните и висшите училища за подготовка на експерти в киберсигурността. „Ние сме длъжни да осигуряваме защита на данните на гражданите, а ако нямаме достатъчно експерти, това би означало, че изоставаме в този сектор, което в никакъв случай не е желателно“, отбеляза тя.

„Днес от нас не се очаква само да очертаем предизвикателствата, но и с експертите да дадем нужните отговори. До 2020 година очакваме значително увеличение на свързаните устройства. Все още 80% от европейските компании не знаят дали са били обект на кибератаки, а 40% от гражданите на Съюза нямат основни цифрови умения. Затова – сериозна мобилизация и значителни инвестиции. Така подобрявайки киберуменията на гражданите, ще гарантираме и нашата национална сигурност“, заяви на свой ред българският еврокомисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Политическият директор на Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ Роланд Фройденщайн обясни, че неговият мозъчен тръст насърчава борбата с дезинформацията и даването на по-сериозен отговор от страна на ЕС и НАТО на всички кибератаки и офанзиви. „Зад повечето от тях стои Русия. Тази тяхна нарастваща активност представлява голяма опасност за изборната кампания и ние сме наясно с това“, коментира той.

< Назад