02.10.2019

Инж. Методи Чимев: Имаме опита, желанието, ресурса – нужна ни е само подкрепа от гражданите, за да продължи Дупница в правилната посока

„С гордо вдигнати глави и гледайки хората в очите влизаме в предизборната кампания. По-голямата част от целите постигнахме и са факт, а Дупница е вече с друг облик“, това заяви по време на пресконференция председателят на ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов. В съвместната пресконференция взеха участие също кандидатът за кмет трети мандат инж. Методи Чимев, народният представител Радослава Чеканска и председателят на Общинския съвет през изминалия мандат и кандидат за съветник - Емил Гущеров.

 

"Един от основните моменти е, че максимално ефективно се реагира и се реализираха средствата по европейските проекти. Знаете, че Дупница е сред отличниците в България по отношение усвояване на средства на глава от населението. Не е самоцел усвояването, а да има резултат и ефект. Повече от 20 км. подменена инфраструктура - водопровод, канал, асфалтиране, както по проекти, така също с финансова помощ от правителството и собствени средства. За гордост са и двете нови, модерни детски градини“, отбеляза Ивайло Константинов. Той отчете като позитив също над 20-те реализирани и продължаващи да се реализират социални проекти, които определи като полезни и нужни за населението.

 

„Националното ръководство на ПП ГЕРБ е с отлична оценка за мандата на инж. Чимев и затова влизаме в борбата за трети мандат. Не е цветя и рози, разбира се, но няма сфера, която да не сме обхванали, и да срещаме съпротива дори и за хубавите начинания. Влизаме със самочувствие на знаещи, на можещи, което вече го показахме. Преди 8 години, Общината бе с повече от 20 милиона лева задължения, а вече са стопени почти до нула. Но това е само заради строгата финансова дисциплина на инж. Чимев и екипа му", допълни Константинов.

 

„Ще бъдем позитивни в кампанията си; ще бъдем открити към хората, на които разчитаме да ни помогнат с идеи и предложения, които да допълним в програмата си и да реализираме", каза още Константинов.

 

Досегашният председател на местния парламент в Дупница и кандидат за съветник Емил Гущеров благодари на колегите си от Общински съвет за успешната и диалогична работа през тези години. „Това бе един от най-консенсусните съвети. Когато ставаше въпрос за положителни начинания за Дупница, те се приемаха. Пример ще дам с Общинската болница, където бяха загърбени политическите интереси, за да се реши проблемът и видяхте резултата“, посочи Емил Гущеров. Той подчерта, че се стъпва на една здрава основа, с изключително успешен кмет в лицето на инж. Чимев, който е работел винаги в унисон с Общински съвет и, заедно с администрацията, е откликвал при възникващи въпроси и казуси.

 

„Не е далеч времето през 2011 година, когато Дупница бе без улично осветление с месеци, учителите не бяха получавали заплати от 3 месеца, администрацията работеше на генератор и без телефони, а задълженията бяха над 20 милиона лева. Но това е вече минало и през тези 8 години ситуацията е коренно различна. И имиджът на Дупница е вече съвсем друг. Не случайно, наградата за кмет в категорията "Градска среда" е за инж. Чимев. Награда и за всички дупничани, общински съветници, администрация, кмет", подчерта Емил Гущеров.

 

Народният представител Радослава Чеканска от своя страна заяви, че активно е работила и съдействала по два проекта, касаещи Дупница – за ремонта на участъка Дупница – Самоков и за изграждане на Контролно-информационен пункт на Седемте езера. „Вече сме на финалната права и предстои обявяване на обществена поръчка за изграждане на пункта. Този център е много важен за Планинска спасителна служба в Дупница. Тези смели мъже са доброволци и е немислимо да нямат своя база в един от най-посещаваните от туристи, и в същото време опасни райони на България“, каза Чеканска.

 

„За времето, в което съм депутат от Кюстендилска област, съм била проводник между Община Дупница и правителството; както и за гражданите, на които съм съдействала за решаване на различни въпроси с институциите. И в следващите години ще продължавам, защото имам още по-голям стимул, виждайки какво се случва в община Дупница. Това е пътят и инж. Чимев го показа, и доказа", подчерта народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска.

 

По време на пресконференцията кандидатът за кмет инж. Методи Чимев заяви: "За направеното през тези 8 години сме говорили не малко. За да не остане съмнение, че живеем със самочувствие на безгрешни и сме направили каквото е трябвало, ще кажа, че не е така. Наистина не малко неща се случиха, направиха, и те са факт. В началото на втория мандат посочихме, че усилията ще бъдат в посока инфраструктура и сега можем да отчетем, че се справихме почти на 100 процента с поставената от нас самите цел. Но на фона на цялата ситуация, това е съвсем малка част. В рамките на този втори мандат се ремонтираха квартали и улична мрежа с водопровод, канал и надземна инфраструктура, това е около 20-23 километра от общо 270 километра. Затова продължаваме в тази насока.“

 

Чимев отбеляза, че и в следващите 4 години инфраструктурата ще продължи да бъде приоритет номер едно. „Остава довършване на втория етап в ж.к. „Бистрица“, където знаете, сумата е 1,2 млн. лева от остатъчния ресурс. Имаме ангажименти към жителите на кв. „Елица“, който сме поели и трябва да изпълним. За да не остане съмнение, че кметът говори само за града, идеята в този мандат е да решим проблемите и в селата. Имаме вече проведени процедури за три от големите села за подмяна на водопроводите – в Бистрица, Самораново и Яхиново, както и последваща цялостна рехабилитация на уличната мрежа там. До дни ще бъде обявена процедурата и за с. Крайници“, обясни още Методи Чимев.

 

Относно развитието на туризма кандидат-кметът от ГЕРБ отбеляза: "Не малко гледаха с насмешка на проучването ни за наличие на термални извори. Проф. Щерев, който е най-добрият в тази област, показа и доказа, че такива води има в района на село Бистрица. Казах го преди, повтарям го и сега: ако не осигурим държавно финансиране за сондажите, то парите ще бъдат осигурени от собствения бюджет на Общината, а това ще промени коренно бъдещето на нашия край.“

 

По време на пресконференцията градоначалникът на Дупница през изминалите два мандата коментира още: проблема с битовите отпадъци, здравеопазването и бъдещето на Общинската болница, спорта, развитието на културните институции и паметници на културата, привличането на инвеститори и образованието в общината.

 

 

 

 

< Назад