23.09.2022

Христо Терзийски: Малките населени места в Кюстендилско са носители на духа и традициите ни


“Неведнъж съм казвал, че близкият контакт с хората от малките населени места в Кюстендилска област е задължителен, ако искаме наистина да бъдем полезни за региона. Срещите ни с жителите на Овчарци, Крайници, Бобешино отново го доказаха”, коментира водачът на листата на ГЕРБ - СДС и бивш министър на МВР Христо Терзийски.

“За нашия Кюстендилски край, обаче, има една особеност - за „малки населени места“ можем да говорим само по отношение на територията и броя на жителите им. Защото почти навсякъде има изключително запазена богата културно-историческа традиция – не само като архитектурни паметници, но и като приемственост в родовата памет и фолклорните обичаи. При това не само от регионално, а и от национално и международно значение.
Международният събор „Краище“ в с. Бобешино, който по традиция се проведе на Празника на Независимостта на България, не само е притегателно събитие за посетители от България, Сърбия и Северна Македония, но и важен исторически спомен за трагичната съдба на българите от Западните покрайнини, за семействата, разделени от границите на Ньойския договор, чиито символ - храмът „Св. Йоан Кръстител“, през който е преминавала граничната линия, и днес ни напомня, че в този регион винаги трябва да отстояваме правата на нашите сънародници и да търсим диалог и обединение около общите ни ценности с нашите съседи”, коментира още Терзийски.

< Назад